• 27.04.2024

Як проводити інтерв’ю з дитиною у травмі

Чер 29, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Unicef Ukraine надає поради журналістам та працівникам медіа! Як проводити інтерв’ю з дитиною, яка пережила травматичний досвід?

? Головне завдання журналіста при висвітленні теми – не заподіяти будь-якої шкоди дитині – ні сьогодні, ні в майбутньому. ‍Переконайтеся, що ви маєте обґрунтовані підстави для розголошення приватного життя та ситуації, яка трапилася з дитиною, а користь від висвітлення ситуації та обставин переважатиме над ризиком завдання шкоди дитині під час інтерв’ювання про пережите. Зауважте, що батьки чи опікуни дитини мають дати письмову згоду на проведення інтерв’ю.

? ​ Уникайте сенсаційних репортажів, в яких діти зображуються як жертви з зображенням подробиць та переживань дитиною цих обставин. Інтерв’ю має містити факти, а не надмірну деталізацію подій. Якщо ви все-таки вирішили залучити дитину до медіаматеріалів, ви маєте бути особливо чутливими та чітко дотримуватися низки порад, щоб не нашкодити їй та не завдати повторного травмування.  Важливо, аби матеріал містив також інформацію про те, куди люди можуть звернутися для отримання допомоги у подібних ситуаціях.

? Знайомство

‍Оберіть для інтерв’ю спокійне місце, де дитина могла б відчувати себе у безпеці. Перед початком розмови розкажіть хто ви, ким працюєте. Поясніть, про що ви будете говорити та з якою метою. Запитайте в дитини, як до неї краще звертатися, та повідомте, що дитина може не відповідати на ваші питання, якщо того не бажатиме, або перепитати, якщо не зрозуміла вас.

? ‍Будьте на одному рівні

‍Фізично опустіться на рівень зросту дитини. Переконайтеся, що очі дитини та ваші знаходяться на одному рівні, але уникайте пильного погляду, який може налякати її.

? ‍Без тиску

‍Краще брати інтерв’ю не одразу після пережитої події, а робити це через деякий час, коли психіка дитини опрацює травматичні події. Пам’ятайте, що відновлення  спогадів може призвести до ретравмування дитини, тому не тисніть та не повторюйте одне й те саме запитання, якщо дитина не дає відповіді на нього.

? ‍Безпечна платформа

‍Перед тим, як розпитувати про травматичну подію, запитайте про життя до, де навчалася дитина, чим займалась. Це створить безпечну платформу для інтерв’ю.

? ‍Запитуйте про факти

‍Запитуйте про факти, а не деталі. Не запитуйте про емоції та не додавайте власне емоційне забарвлення. Якщо дитина розплакалася, зробіть паузу, дайте можливість їй поплакати.

⚽️‍ Повертайтеся до сьогоднішнього дня

Не залишайте дитину в спогадах. Насамкінець розпитайте, як її теперішнє життя, чим вона займеться наступного тижня. Дякуйте дитині за її час і зусилля.

10 правил: чого не робити під час інтерв’ю з дитиною у травмі та про етичні правила висвітлення в медіа порушення прав дітей – читайте на нашому сайті https://dity.msp.gov.ua/ про захист дітей під час війни.

1 063 Переглядів