• 14.05.2024

Результати ентомологічного моніторингу з метою визначення циркуляції збудника кліщового бореліозу (хвороби Лайма) на території Кіровоградської області

Лип 4, 2022

Фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжується проведення ентомологічних обстежень територій області з метою визначення заселеності кліщами місць масового перебування людей, їх відлову та дослідження на збудники хвороби Лайма.

На усіх обстежених територіях були виявлені кліщі.

Усього, з початку проведення ентомологічних обстежень у 2022 році фахівцями установи відловлено та в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій досліджено 645 екземплярів кліщів, із яких у 16,1% (104 екземпляри) було виявлено збудник кліщового бореліозу (хвороби Лайма) - Borrelіа  burqdorferi.

За останнiй тиждень 2022 року дослiджено:

  • 3 екземпляри клiщiв, вiдловлених у території областi, в цих екземплярах збудник борелiозу не виявлено;
  • 16 екземплярiв клiщiв, якi було знятi з людей, що звернулися до лiкарiв за медичною допомогою, в цих екземплярах збудник борелiозу виявлено в одному екземплярi (дитина, 14р., мешканець Кропивницької ТГ).

За направленнями лiкарiв та пiсля видалення клiщiв самостiйно, мекшанцями областi усього доставлено та дослiджено 248 екземплярiв клiщiв, з них 5 були iнфiкованi борелiями.

Усього за 6 мiсяцiв поточного року в областi дiагноз "Хвороба Лайма" встановлено 12-ти хворими.

Довідково: лабораторія особливо-небезпечних інфекцій Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» приймає видалених живих кліщів для дослідження на збудники хвороби Лайма щодня, з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 15-30 за адресою: м. Кропивницький, вул. Пушкіна, буд. 40/9 (роб.тел. 330061).

Із пам’яткою щодо заходів профілактики хвороби Лайма можна ознайомитись за посиланням: http://labcentr.kr.ua/?p=21830.