• 17.05.2024

Мобільні бригади медичних працівників вакцинують вимушених переселенців на Кіровоградщині

Лип 5, 2022

В зв’язку з військовою агресією рф на території України в Кіровоградську область прибули тисячі українців, які змушені були покинути власні домівки і стати вимушеними переселенцями. З середини березня подбали про свій захист від коронавірусу 1156 внутрішньо переміщених осіб.

Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» активно долучилися до комунікаційної роботи для забезпечення належного безперешкодного доступу даного контингенту до медичних послуг, у т. ч. і до можливості отримувати імунізацію проти «керованих інфекцій» відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

В закладах охорони здоров’я області в наявності актуальна інформація щодо вакцин та графіку проведення щеплень. Функціонують мобільні бригади медиків, які виїжджають у місця тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) для надання медичних послуг, а також для проведення безкоштовно профілактичних щеплень.

З першої декади червня медичними працівниками щеплено відповідно Календаря профілактичних щеплень 886 внутрішньо переміщених осіб. Вакцинальні тури здійснюються в усіх населених пунктах області з переважною активністю в місті Олександрія, Голованівській, Знам’янській, Світловодській, Олександрівській територіальних громадах .

Найбільше виконано щеплень проти дифтерії, правця, поліомієліту, також проводилась імунізація від туберкульозу, кору, краснухи, паротиту та вірусного гепатиту В. Але разом з тим недостатня ревакцинація проти дифтерії та правця дорослого населення. За 5 місяців поточного року річний обсяг профілактичних щеплень проти дифтерії та правцю дорослому населенню виконаний лише на 10% (по Україні -12,6%).

Звертаємо увагу, що своєчасний захист від захворювання на дифтерію та правець надзвичайно актуальний під час війни та в умовах активних міграційних процесів.

Правець – важка інфекційна хвороба з високою летальністю, що виникає при інфікуванні будь-яких ран. Зараження виникає внаслідок пошкоджень шкіряних покривів і слизових оболонок при травмах, опіках пораненнях, та покусах тваринами, тощо. В період воєнного стану надзвичайно актуальними постають питання збереження здоров’я військовослужбовців, як одного із чинників підвищення боєздатності військ та профілактики серед них інфекційних хвороб, у тому числі правця. Водночас існує високий ризик захворювання і серед цивільного населення.

Вакцинальна кампанія на Кіровоградщині триває. Про те, як надолужувати пропущені щеплення, детальніше можна дізнатись в пунктах щеплень територіальних закладів охорони здоров’я.