• 04.05.2024

20 липня – День шахів в Україні

Лип 20, 2022

Починаючи з 20 липня  1966 року, відзначається Міжнародний день шахів. Ініціатива створення такого свята належить Всесвітній шаховій федерації. З 2011 року День шахів в Україні почали відзначати 20 липня разом з усім світом. У 1992 році було засновано Федерацію шахів, яка щороку організовує змагання.

Шахи – це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнера. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника. Назва гри походить із перської мови: «шах мат» – володар помер. Шахи – це стратегічна гра з елементами мистецтва, науки й спорту. Вони своєрідний розумовий тренажер, оскільки вимагають постійного інтелектуального напруження й розв’язання логічних задач, концентрують увагу, а також покращують пам’ять. Шахи розвивають логічне мислення і об'єднують людей.

Згідно наукових спостережень, шахи корисні для здоров’я. Наприклад, вони часто пропонуються психологами як ефективний спосіб поліпшення функціональності пам’яті. Дозволяють розвинути мислення і вирішувати більш складні завдання, легше виробляти нові ідеї. Не дивно, що шахи навіть рекомендуються в боротьбі з хворобою Альцгеймера. Існують деякі твердження, що вони допомагають розвинути інтелект, хоча це більш складне завдання.

Було відзначено позитивний вплив шахів особливо на молодих людей. Це призвело до того, що гра в шахи як один з методів розвитку була представлена в шкільних програмах різних країн. Введення цього методу однозначно показало, що шахи покращують оцінки дітей і їх використання в шкільних програмах виявляє ряд інших позитивних ефектів.

Лікарі рекомендують шахи як спосіб профілактики хвороби Альцгеймера. Науковці використовують їх для педагогічних та психологічних досліджень і завдяки ним моделюють системи штучного інтелекту.