• 02.05.2024

З 1 серпня 2022 року антибактеріальні препарати в аптечних закладах будуть відпускатися за електронним рецептом.

Сер 1, 2022

Така можливість стане доступною для закладів охорони здоровʼя, які уже зареєстровані та працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Норма щодо відпуску антибіотиків лише за призначенням лікаря в Україні не є новою, з серпня лише додається цифровий інструмент - електронний рецепт. В багатьох країн світу відпуск антибіотиків відбувається саме за рецептом, це рішення є частиною євроінтеграційних процесів України.

З кожним роком лікувати бактеріальні інфекційні хвороби (до прикладу, пневмонію чи туберкульоз) стає все складніше. Нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які на разі швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними.

Згідно з даними Центру громадського здоров’я МОЗ України майже 64% українців помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання та застуду можна лікувати антибіотиками та купують їх без призначення лікаря.

Ризик вироблення антибіотикорезистентності зростає і при недотриманні режиму прийому ліків в ситуаціях, коли вони потрібні. Саме тому лікування антибіотиком має призначатися та контролюватися виключно лікарем.  Впровадження електронного рецепта на антибіотики стане першим кроком у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання рецептурних лікарських засобів.

Для того, щоб отримати електронний рецепт на антибіотики, хворому необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, або до будь-якого іншого лікаря закладу охорони здоров’я  та отримати рецепт на діючу речовину і купити препарат у аптеці. Обов’язковою умовою є реєстрація пацієнта в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Для цього потрібно мати декларацію з сімейним лікарем, або зареєструватись на місці при отриманні рецепту.

У випадку, якщо лікарня не працює з ЕСОЗ у перехідний період, хворий зможе отримати від лікаря паперовий рецепт, який так само будуть приймати аптеки. Перехідний період на купівлю антибіотиків за е-рецептом триватиме з 1 серпня 2022 року і до кінця року.

Медичні заклади, які розташовані у зоні бойових дій, на лінії фронту або на тимчасово окупованих територіях мають право видати пацієнту паперовий рецепт.

Для отримання електронного рецепта на антибіотики декларація не обовʼязкова. Втім, пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям – свідоцтво про народження) та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН)

Як наголошують в МОЗ, ті українці, які тимчасово вимушені змінити місце свого проживання, зможуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації.

Варто звернути увагу, що лікар дає рецепт лише на діючу речовину, вказує дозування та тривалість лікування, а пацієнт буде самостійно обирати виробника і торгову марку препарату у межах свого бюджету та купувати ліки за власні кошти.

Зауважте, що придбати антибіотик за рецептом можна впродовж 30 днів з моменту його виписки!

Додаткові питання щодо відпуску антибіотиків за електронним рецептом можна задати контакт-центру НСЗУ за коротким номером 1677 (гілка “7”).