• 26.04.2024

Захворюваність на кір, профілактика

Бер 29, 2017

          У Кіровоградській області за 2016 рік був зареєстрований один випадок кору у   дитини. Протягом останніх років в області це захворювання реєструвалося спорадичними випадками (2014 рік – 57, 2013 рік – 24, 2012 рік – 34).

       Кір – це гостре вірусне інфекційне захворювання, яке викликається вірусом Morbillivirus з родини Paramyxoviridae. Проявляється гарячковою реакцією, катаральними явищами, висипкою на слизових оболонках ротової порожнини, очей та плямисто-папульозним висипом на шкірних покривах.

     Єдиним джерелом інфекції є хвора людина — з останніх днів інкубаційного періоду (тобто, коли проявів хвороби ще «не видно») і до 5-го (іноді 9-10-го) дня після з’явлення висипання. Найбільша заразливість припадає на період перед його появою. Єдиний механізм передачі кору – краплинний, в повітря вірус потрапляє з дрібними крапельками слизу під час кашлю, чхання та розмови.

       Інкубаційний період складає від 7 до 21 дня. У перебігу захворювання виділяють три періоди: перший – початковий або катаральний, другий – період висипань і третій – пігментації.

      Приблизно на 3 – 4-й день стан хворого погіршується, температура тіла підвищується до 40°С, посилюються катаральні явища, симптоми інтоксикації; за вухами з’являється висипання, яке протягом доби поширюється на обличчя, шию і верхню частину грудей, наступного дня — на тулуб і верхні кінцівки, а ще через день — на нижні кінцівки. Після цього жар спадає і висипання стає коричневим, у місцях його концентрації спостерігається лущення шкіри. Хоча симптоматика кору є специфічною, існує багато інших захворювань, що супроводжуються схожими клінічними проявами, тому за найменшої підозри треба негайно звернутись до лікаря, щоб точно визначити діагноз.

      У дорослих перебіг кору зазвичай буває важким, з геморагічними висипаннями і крововиливами в шкіру та слизові оболонки, вираженою інтоксикацією. Спостерігаються зміни з боку серцево-судинної системи, легенів (розвивається пневмонія), з’являється біль у животі та діарея.

      Протиепідемічні заходи спрямовані на нейтралізацію джерела збудника, які включають: виявлення та ізоляцію хворих. Госпіталізацію проводять за наявністю клінічних та епідеміологічних показань (особи, які мешкають в гуртожитках, готелях, школах-інтернатах, тощо). Хвора людина не повинна ходити на роботу, діти до дитячих навчальних закладів та шкіл.

З метою переривання механізму передачі в осередку необхідно здійснювати провітрювання та вологе прибирання. Надійним методом попередження кору є вакцинація – активна імунізація, яку проводять живою ослабленою вакциною. Вакцинацію проводять у віці 12 місяців, ревакцинацію у 6 років. Своєчасно зроблені профілактичні щеплення захищають дитину від цього захворювання.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

Заступник директора                                                    Оперчук Н. І.

Лікар-епідеміолог                                                         Головань А. Ю.

1 226 Переглядів