• 26.04.2024

6 серпня – Міжнародний день «Лікарі світу за мир»

Сер 6, 2022

«Лікарі світу за мир» - це міжнародний день, який був запропонований організацією «Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі». Він відзначається в річницю страшної трагедії - дня бомбардування японського міста Хіросіма 6 серпня 1945 року.

Ось уже понад 70 років, щороку 6 серпня в 8 годині 15 хвилин ранку японське місто Хіросіма завмирає - хвилина мовчання. Склавши руки біля грудей і нахиливши голови, люди похилого віку та молоді японці, матері і діти, вчителі та чиновники - усі в ці хвилини думають про той страшний день 6 серпня 1945 року, коли на мирне місто була скинута атомна бомба. Також в цей день проходять пам'ятні заходи в Хіросімському парку Миру, де горить вічний вогонь перед пам'ятником жертвам бомбардування з написом «Спіть спокійно - помилка не повториться».

Цей день в певному сенсі є символічним і служить нагадуванням про цю людську трагедію, про роль лікарів в боротьбі за мир і в запобіганні війни в цілому.

Це особливий день для усіх лікарів планети Земля, які солідарно закликають політиків покласти край війнам, припинити вбивства і кровопролиття, згадати про гуманізм і милосердя. Організація «Лікарі світу» відзначає цей день хвилиною мовчання по загиблим лікарям та невинним жертвам у всьому світі та своєю повсякденною роботою. Медичні працівники висловлюють свою громадську позицію – «ні війні!». За покликанням професії медики рятують  життя всім, хто цього потребує, незалежно від поглядів та переконань.

Саме в цей день лікарі мають згуртуватися в єдиному пориві за мир на Землі і в Україні зокрема, щоб уникнути всесвітньої ядерної загрози та не повторення минулих уроків історії.

Дякуємо всім медичним працівникам, які самовіддано працюють в нелегких умовах та оберігають і рятують людські життя.

Цього дня, від імені всіх лікарів України, ми звертаємося до світової спільноти із закликами до встановлення миру в Україні і по всій землі. Ми прагнемо не допустити безневинних жертв, ми проти війн та терористичних акцій. Ми за мир і сподіваємося бути почутими, хай буде мир зараз і назавжди!