• 15.05.2024

Участь в тренінгу «Програми імунізації в Україні».

Сер 15, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук та фахівці ДУ “Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” взяли участь у тренінгу «Програми імунізації в Україні».

Програма імунізації в Україні активно підтримується Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

В Україні відбулась трансформація системи громадського здоров’я. З 1 липня 2021 року в регіонах запрацювали новостворені центри контролю та профілактики хвороб.

ЦКПХ створили завдяки об’єднанню  наявних регіональних потужностей – лабораторних центрів, обласних центрів громадського здоров’я, підрозділів зі статистики та відділів моніторингу та оцінки. Ці центри повністю відповідальні за контроль над хворобами в регіоні – від рутинного моніторингу показників до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них.

Головні функції ЦКПХ полягають у забезпеченні епідеміологічного нагляду, санітарного та епідемічного благополуччя населення, захисту населення від інфекційних хвороб, попередження та профілактики неінфекційних захворювань, підтримки біологічної безпеки та біологічного захисту, епідеміологічного нагляду (спостереження), імунопрофілактики, просвітницької роботи щодо здорового способу життя та запобігання факторам ризику , боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, реагування на небезпеки для здоров’я та надзвичайні стани у сфері охорони здоров’я тощо.