• 29.03.2024

І знову ботулізм на Кіровоградщині!

Лип 3, 2018

02 липня 2018 р. зареєстрований випадок підозри на ботулізм у 54 – річного мешканця м. Світловодськ, який знаходиться в тяжкому стані в реанімаційному відділенні.

При проведенні епідрозслідування фахівцями Кіровоградського обласного лабораторного центру встановлено, що даний випадок пов’язаний із споживанням в’яленої риби невідомого виробництва, яку потерпілий придбав у місці стихійної торгівлі.

З метою підтвердження діагнозу «Ботулізм” до лабораторії особливо небезпечних інфекцій 03 липня 2018 р. доставлена кров  хворого для проведення діагностичного дослідження.

Наразі спеціалістами установи продовжується санітарно – епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження, про результати яких буде повідомлено додатково.

Звертаємо увагу населення, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та за неправильних умов зберігання, транспортування продуктів харчування, тощо.

До факторів ризику належить споживання в’яленої, солоної, копченої та консервованої риби, консервів або виробів з м’яса не гарантованої якості, тощо.

Найкращий спосіб захистити себе від ботулізму – утриматися від їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо.

Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ “КОЛЦ МОЗ України”

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

 

778 Переглядів