• 04.05.2024

Всесвітній день боротьби зі сказом

Вер 28, 2022

28 вересня Всесвітній день боротьби зі сказом (World Rabies Day) заснований з ініціативи Всесвітнього альянсу з боротьби зі сказом, щорічно відзначається та покликаний привернути увагу до проблеми поширення цієї хвороби, а також до її наслідків. Саме в цей день 1895 року помер французький вчений Луї Пастер, якому людство зобов’язане створенням вакцини та впровадження щеплень проти сказу. У 1885 році він зробив щеплення хлопчику, якого покусав собака, хворий на сказ. Проведена вакцинація врятувала життя постраждалому, з того часу саме антирабічне щеплення є основою збереження життя при даному захворюванні.

Епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ в Україні – напружена.

В Україні існують всі умови для поширення цієї особливо-небезпечної інфекції. За 8 місяців 2022 року в Україні зареєстрований один випадок сказу у людину.

В Кіровоградській області останній випадок сказу у людини в області зареєстрований у 2019 році. Внаслідок травмування (покусу) не вакцинованою проти сказу собакою та не вчасного звернення за медичною допомогою, помер 65-річний чоловік.

Епізоотична ситуація зі сказу серед тварин в області також напружена. . Кількість захворілих на сказ тварин в 2021 році – 43, за 6 місяців поточного року зареєстровано 8 випадків: сказ виявлено у 4-х лисиць, 3-х собак та одного кота.

За медичною допомогою внаслідок покусів тваринами в заклади охорони здоров’я області у 2021 році звернулось 1657 мешканців області, з них 302 особам було призначено курс антирабічних щеплень.

За 6 місяців кількість травмованих тваринами мешканців області складає 816, з них 143 постраждалим було призначено курс антирабічних щеплень.

Більшість хворих стають жертвами власної безпечності: вважають, що укус тварини – дрібниця і не звертаються по допомогу. Проте прогноз сказу завжди несприятливий! Не відмовляйтеся від призначеного лікування та самовільно не переривайте його, це може привести до трагічних наслідків.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, що характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

Заходи профілактики та захисту від сказу:

  • Суворо дотримуйтеся правил утримання домашніх тварин.
  • Щорічно щеплюйте тварин проти сказу!
  • Вигулюйте собак у спеціально відведених місцях, не пускайте їх гуляти без нагляду.
  • Уникайте контактів з дикими та безпритульними тваринами.
  • У разі зміни поведінки домашньої тварини необхідно терміново звернутися до ветеринарного лікаря.
  • При виявленні трупів тварин повідомте про це у ветеринарну службу.
  • Не слід вбивати тварину, яка покусала або нанесла подряпини людині, за нею має бути встановлено 10-денне спостереження.
  • У разі укусу потрібно відразу ж ретельно промити рану водою з милом, обробити краї рани йодною настойкою, накласти стерильну пов’язку, а потім невідкладно звернутися по допомогу до медичного закладу для вирішення питання про доцільність призначення курсу щеплень проти сказу. Чим швидше постраждалий звернеться по допомогу до лікаря – тим більше шансів на успішну імунопрофілактику.

Бережіть себе та будьте здорові!