• 27.04.2024

Що робити з тривожністю?

Вер 29, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Кожен з нас у будь-який період життя може тривожитися. В такому стані людина відчуває страх та занепокоєння. Стресові ситуації часто супроводжуються тривогою, наприклад, коли нам потрібно приймати важливі рішення чи складати іспити, або проходити співбесіди. В умовах війни та критичних ситуаціях цей стан може загострюватися та впливати на наше здоров’я.

Варто розуміти, що періодична тривога — це нормально. Проте, люди з тривожними розладами відчувають надмірне та інтенсивне занепокоєння у повсякденному житті тоді, коли об’єктивних причин для цього немає.

Якими є симптоми тривоги?

почуття неспокою або напруги, нервозність;

відчуття небезпеки, що насувається, паніки чи приреченості;

прискорене серцебиття та дихання;

пітливість;

тремтіння;

слабкість або втома;

проблеми з концентрацією уваги чи думок;

проблеми зі сном;

проблеми зі шлунково-кишковим трактом (ШКТ).

нездатність контролювати хвилювання;

бажання уникати речей, що спричиняють тривогу.

Якщо ви тривалий час помічаєте такі, можливо, у вас тривожний розлад. Їх є декілька типів: генералізований тривожний розлад, фобії, агорафобія, обсесивно-компульсивний розлад, посттравматичний стресовий розлад. Кожен з цих типів так чи інакше пов'язаний зі станом тривоги та страху, який ви не можете контролювати.

Коли необхідно звернутися до лікаря?

якщо ви дуже часто нервуєтеся та відчуваєте хвилювання, яке заважає вашій роботі та у повсякденному житті;

ваш страх або занепокоєння важко контролюється;

відчуваєте депресію, маєте проблеми з алкоголем чи наркотиками, або інші проблеми з психічним здоров’ям, що супроводжуються тривогою.

У випадку наявних суїцидальних думок або поведінки — негайно зверніться за невідкладною допомогою!

Перелічені симптоми можуть не зникати, а навіть погіршуватися. У такому випадку, зверніться за консультацією до сімейного лікаря або психотерапевта. Своєчасна медична допомога важлива для збереження вашого ментального здоров’я. Не залишайтеся на одинці з тривожними розладами.

В умовах воєнного стану, ваше фізичне та психічне здоров’я є важливою складовою життя, яка допоможе нам перемагати та відбудовувати державу.

Джерела: https://mayocl.in/3SgghzH,

https://bit.ly/3BQHr9m

Докладніше: https://bit.ly/3SEvJ8v