• 19.05.2024

Паліативна допомога

Жов 26, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

Українці, які зіткнулися з важким чи невиліковним захворюваннями можуть розраховувати на паліативну допомогу для покращення якості життя. Вона входить у Програму медичних гарантій – НСЗУ оплачує паліативну допомогу у стаціонарі та мобільну - за місцем перебування пацієнта.

З початку року 37 380 українців отримали стаціонарну паліативну допомогу. Та 44 540 – мобільну паліативну допомогу.

Паліатив, окрім знеболення, включає спостереження за пацієнтом, турботу про його психологічний стан, правильне харчування, необхідні аналізи та обстеження, реабілітацію.

Щоб отримати мобільну, або стаціонарну паліативну допомогу потрібне направлення від сімейного лікаря чи іншого лікаря-спеціаліста, або ж переведення пацієнта з іншого медзакладу.

Адреси закладів у вашому регіоні підкажуть за телефоном контакт-центру 16-77.

В стаціонарі або вдома пацієнт отримує безоплатно:

- лікування симптомів захворювання;

- ефективне знеболення;

- дихальну підтримку та медичне харчування;

- психологічну допомогу;

- навчання родини догляду за людиною та запобіганню ускладнень.

Мобільні команди надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні.

Мобільна паліативна команда контактує з пацієнтом не менше ніж раз на тиждень, це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування.