• 08.05.2024

Перехід на зимовий час

Жов 30, 2022

В останню неділю жовтня годинникову стрілку в Україні переводять на годину назад

Україна щороку переходить на зимовий час, традиційно у ніч на неділю. Цього року це слід зробити 30 жовтня о 4 ранку.

На комп’ютерах і гаджетах час переводиться автоматично, однак на механічних годинниках і будильниках це треба зробити вручну.

Переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України».

«Літній» і «зимовий» порядок обчислення часу вперше застосували у Великій Британії в 1908 році для економії та раціональнішого розподілу електроенергії впродовж доби.

Торік у березні Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні», який пропонує скасувати сезонні переведення годинників і залишити в Україні «зимовий» час.

Лікарі вважають, що сезонне переведення годинників може шкодити здоров’ю, бо у багатьох людей порушується режим сну. Не усім вдається швидко перелаштуватися на новий режим доби. В результаті багато хто відчуває стрес, з’являються скарги на втомлюваність.

Водночас діти переносять перехід на зимовий або літній час безболісно. До переведення часу більш чутливі люди старше 50 років.

Як зняти стрес під час переходу на зимовий час:

більше часу проводити на свіжому повітрі;

заняття спортом;

за два тижні до переходу на зимовий час треба лягати спати трохи раніше;

дотримання режиму правильного харчування.

Слід пам’ятати, що запорукою плідного результативного дня – є правильний сон. Дорослій людині для повноцінного відпочинку потрібно не менше 7-9 годин сну, дітям – 9-10 годин.