• 08.05.2024

Міжнародний день ортопедичних медсестер і медбратів

Жов 30, 2022

30 жовтня у світі відзначають День ортопедичних медсестер і медбратів

Вперше Міжнародний день ортопедичних медсестер та медбратів відзначили у США у 1990 році у Мічигані.  Пізніше традиція набула популярності повсюдно в Америці і з 2001 року це свято проводиться на міжнародному рівні.

Ортопедія – це розділ клінічної медицини, розділ хірургії, який вивчає профілактику, діагностику і лікування деформацій і порушень функцій кістково-м'язової системи, які виникають у результаті вроджених дефектів, вад розвитку, наслідків травм або захворювань.

Ортопедичні медсестри і медбрати допомагають і лікарю, і пацієнту. Останнім вони допомагають відновлюватись після захворювань і травм опорно-рухового апарату, зокрема, відповідають за різні процедури, включаючи зняття швів, встановлення ортезів, встановлення та зняття шин тощо.

Лікарі-ортопеди виправляють всілякого роду дефекти та порушення роботи опорно-рухового апарату, спричинені як механічними ушкодженнями, так і спадковими чи набутими захворюваннями.

Зокрема, лікують:

зв'язки;

сухожилля;

кістки;

м'язи;

суглоби.

До ортопеда слід звернутися, якщо:

є підозра на розтяг, вивих або перелом руки чи ноги;

виник різкий гострий біль при рухах;

з’явився періодичний дискомфорт у суглобах без видимих ​​причин;

відчувається погіршення дієздатності суглобів.

Медсестра чи медбрат – права рука лікаря під час лікування пацієнта. Тому слід виконувати усі рекомендації, які вони дають під час лікування.