• 28.04.2024

3 листопада – День єдиного здоров’я

Лис 3, 2022

Проведення Дня єдиного здоров’я ініціювала Комісія One Health у 2016. Він відзначається щороку 3 листопада

Комісія з охорони здоров'я займається питаннями зміцнення здоров’я людей, свійських тварин і дикої природи. У такий спосіб координує обмін знаннями, ресурсами та реалізацію проєктів, що виходять за межі окремих дисциплін.

День єдиного здоров’я має допомогти сформувати суспільну думку та підвищити обізнаність населення щодо проблем глобального здоров’я.

Рух One Health – це спільні зусилля фахівців різних напрямків охорони здоров’я, що працюють на місцевому, національному і глобальному рівнях, для поліпшення здоров’я людей, домашніх тварин, дикої природи, рослин як складових навколишнього середовища. Це рух до налагодження рівноправної, всеосяжної співпраці як у науково-дослідних, так і в прикладних науках, між сферами охорони здоров’я людини і тварин, хімічними, інженерними та соціальними галузями, агросектором і харчопромом, екологічними та природоохоронними інституціями тощо.

У 2010 році Світовий банк визнав та опублікував документальні докази, які підтверджують переваги підходу One Health для профілактики захворювань, громадського здоров’я та міжнародної безпеки, а згодом підтвердив, що важливо зробити його глобальним способом мислення та дії.

Сьогодні підхід «Єдине здоров’я» підтримує дедалі більше міжнародних організацій, зокрема, Всесвітня медична асоціація (WMA), Всесвітня ветеринарна асоціація (WVA), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO), Всесвітня організація охорони здоров'я тварин (OIE), Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC), Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) та Міністерство сільського господарства США (USDA).

До Дня єдиного здоров’я можуть доєднуватись усі охочі – від студентів до фахівців, щоб:

поділитись своїми здобутками, планами і знаннями з іншими;

розширити власну міжсдисциплінарну мережу та розуміння різноманітності наук і перспектив охорони здоров’я;

перейняти досвід з організації і фінансування інформаційної та освітньої програми.