Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю Суспільному ТБ, та розповіла про те як уникнути отруєнь дикорослими грибами, симптоми отруєння та як надати першу допомогу у разі отруєння.
«Отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх
грибами, вирощеними в промислових умовах, котрі підлягають контролю
та продаються в торговельній мережі.
Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та
жінкам, які годують груддю.», - наголошує Надія Оперчук.
«Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть проявитися як через 30 хв.
після споживання, так і протягом кількох днів: нудота; блювота; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте
лікаря!», - повідомила головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.
«У разі отруєння дикорослими грибами: терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103; промийте шлунок простою водою; дотримуйтеся постільного режиму; пийте багато рідини; прийміть сорбенти», - радить Надія Оперчук.
Шановні мешканці області не наражайте себе і своїх близьких на небезпеку!