• 29.04.2024

Мавпяча віспа: що потрібно знати

Лис 4, 2022

Мавпяча віспа — це вірус, що викликає однойменне захворювання. Його інкубаційний період становить від 5 до 21 дня. Мавпяча віспа часто минає самостійно, тобто симптоми зазвичай зникають протягом двох-чотирьох тижнів без лікування.

Оскільки віспа мавп зараз поширюється в регіонах, де раніше не було зафіксовано випадків цього захворювання, багато людей не знає про особливості захворювання, його симптоми й способи його передавання від людини до людини. Різні особи можуть по-різному зазнавати впливу цього захворювання, тому потрібно надавати їм спеціально адаптовану інформацію і взаємодіяти з ними через джерела інформації, яким вони довіряють.

Люди, що живуть у регіонах, уражених спалахом віспи мавп, повинні чітко усвідомлювати свій рівень ризику й знати, як вони можуть захистити себе й інших. Важливо, щоб загальне населення розуміло, що в зоні ризику перебуває будь-хто, хто контактував із вірусом через тісний контакт із кимось, хто хворий чи може бути хворим на віспу мавп, а також що спалах не є специфічним для конкретних груп населення.

Віспа мавп вражає чоловіків і хлопчиків частіше, ніж жінок і дівчаток. І хоча причини такої тенденції ще не є повністю розумілими, вона спостерігається як у країнах, які страждали раніше, так і у нових країнах. У контексті нового спалаху, що нині триває в багатьох країнах, віспа мавп передається від людини до людини, й переважна кількість випадків захворювання була виявлена серед ЧСЧ. До цього упродовж багатьох років вважалося, що віспа мавп передається через контакт із м’ясом диких тварин у країнах, де тварини можуть бути переносниками вірусу. Тому, щоб розуміти особливості віспи мавп, важливо знати місцевий контекст. Підвищення рівня обізнаності допоможе захистити людей у групі ризику й запобігти подальшому передаванню захворювання незалежно від умов.

При цьому ризик інфікування віспою мавп існує не лише для чоловіків.

Жінки, які проживають в одному домогосподарстві з особами, хворими на віспу мавп, які є партнерками ЧСЧ або секс-працівницями. Ця група населення також може бути більш уразливою в контексті поточного спалаху, тож такі жінки повинні усвідомлювати ризики, знати, як захистити себе й інших та що робити у разі появи симптомів.

Для молодих людей може існувати ризик інфікування віспою мавп, якщо вони займаються діяльністю, що передбачає тривалий тісний контакт або інтимний фізичний контакт з іншими особами, які належать до групи ризику, або якщо вони мають декілька сексуальних партнерів, що також підвищує їхній ризик. Молодих людей слід про активно залучати до заходів із підвищення обізнаності щодо поточного спалаху, адже в них може бути низький рівень усвідомлення ризику.

Для вагітних жінок може існувати вищий ризик тяжкого перебігу захворювання, яке також створюватиме ризики для плода, тому їм слід уникати тісних контактів із будь-ким, хто має підозрювану або підтверджену віспу мавп. Для дітей також існує ризик тяжчого перебігу віспи мавп. Якщо дитина має симптоми, що можуть свідчити про віспу мавп, слід звернутися за консультацією до медичного працівника. Висип, що з’являється при віспі мавп, може нагадувати висип, характерний для інших дитячих захворювань, наприклад, для вітряної віспи .

Випадки віспи мавп було виявлено в низці закладів первинної та вторинної медичної допомоги, зокрема в клініках охорони сексуального здоров’я. Медичним працівникам слід надавати детальну інформацію щодо раннього виявлення захворювання, а також щодо заходів із профілактики інфекцій та інфекційного контролю, щоб вони могли надавати належну допомогу своїм пацієнтам і захистити себе від потенційного контакту з вірусом віспи мавп.

Оскільки медичних працівників вважають надійним джерелом інформації, їм повинні бути надані ключові повідомлення для впевненої й правильної комунікації з пацієнтами й громадськістю.