• 26.04.2024

Захистіть себе від правця

Вер 7, 2018

   

  Праве́ць гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему, викликає тонічні та тетанічні судоми скелетних м’язів з асфіксією. Має надзвичайно високу летальність. Щорічно у світі гинуть від правця   тисячі людей.

   В Україні епідситуація  з правця продовжує залишатись не стабільною. В останні роки реєструвалося від 12 до  16 випадків на рік. З початку року в Україні зареєстровано 6 випадків правця.

   У Кіровоградській області останній випадок правця реєструвався  в 2013 році. Захворів дорослий чоловік з Онуфріївського району, який не щеплювався більше ніж 10 років. В анамнезі – колота рана стопи ржавим цвяхом. Лікувався в реанімаційному відділенні, але на жаль випадок захворювання закінчився трагічно.  

   Збудником правця є клостридія тетані, яка утворює спори і виділяє токсин. Вона міститься у ґрунті, а спори її є в травному каналі овець, коней та інших свійських тварин. У зовнішнє середовище паличка потрапляє з випорожненнями людини і тварин.

   Проникає збудник в організм людини через рани при травмах, укусах, опіках, відмороженнях, у породіль при порушенні асептики, у новонароджених при забрудненні пупкової рани.

Сприйнятливість людей до правця висока, але завдяки масовій імунізації реєструються лише поодинокі випадки. Частіше хворіють жителі сільської місцевості літом та осінню.

   Клінічні прояви: слабкість, дратівливість, головний біль, посмикування м’язів у ділянці рани. Надалі розвивається ригідність мязів, що найперше виникає поблизу рани та у жувальних м’язах (хворому важко відкрити рот через короткотривалі судоми і біль), тягнучий біль, ригідність м’язів шиї, потилиці, спини, поперекової ділянки, обличчя набуває вигляду “сардонічної посмішки”.

     

Для створення імунітету проводять планову імунізацію дітям та дорослим. Щеплення розпочинається з двохмісячного віку, потім в 4 та 6 місяців. Наступні щеплення проводяться у 18 місяців, 6 років перед школою та в 16 років. Дорослих ревакцинують кожні 10 років.

 Кіровогадський обласний лабораторний центр наголошує на необхідності проведення профілоктичниї щеплень. В даний час всі заклади охорони здоровя Кіровоградської області забезпечені достатнью кількістю імунобіологічних препаратів для імунізації проти дифтерії та правця. Щеплення проводиться безкоштовно.                                                                      

 

 

 Завідувач епідвідділом                                      М.П. Молодченко

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

     

718 Переглядів