• 29.04.2024

Всесвітній день боротьби з пневмонією

Лис 12, 2022

12 листопада у світі відзначать День боротьби з пневмонією, проведення якого започаткувала Глобальна коаліція проти дитячої пневмонії

Пневмонія (запалення легень) – це інфекційно-запальне захворювання легень, яке локалізується у альвеолах (кінцевій частині дихального апарату легень). У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання, а у хворого на пневмонію у альвеолах накопичуються слиз і рідина, які обмежують надходження кисню.

Захворювання  є одним з найбільш розповсюджених у світі. В Європі на пневмонію в середньому хворіють 15 людей на 1000 населення. В Україні, за даними академіка Ю. І. Фещенка, на пневмонію хворіють щороку від 40 до 50 тисяч людей.

Пневмонія найчастіше вражає дітей, літніх людей та людей з ослабленою імунною системою. Фактори розвитку інфекції:

проблеми серцево-судинної системи;

ослаблений імунітет;

хронічні бронхіти;

вплив екологічних факторів на дихальну систему;

зловживання спиртними напоями та куріння;

малорухомий спосіб життя.

Симптоми бактеріальної пневмонії:

кашель, при якому може виділятися харкотиння зеленуватого або іржавого кольору;
лихоманка;
задишка;
часте серцебиття;

біль у грудній клітці підсилюється під час вдихання;
загальна слабкість, швидка втомлюваність;
можливі нудота, блювота, діарея.

Пневмонія є головною причиною смертності неповнолітніх у всьому світі. Щороку від неї помирають 1,4 мільйони дітей у віці до п'яти років. Це більше, ніж від СНІДу, малярії і кору разом узятих. Пневмонія поширена усюди, але найбільше від неї страждають діти в Південній Азії і в Африці. З початком пандемії коронавірусної інфекції виникли нові проблеми з захворюваністю на пневмонію.

Профілактика пневмонії: дорослі мають відмовитись від куріння і не контактувати з людьми, які мають інфекції дихальних шляхів, а діти мають бути щеплені від пневмококової інфекції, кору та кашлюку.