• 26.04.2024

Протестуйся на вірусний гепатит С під час війни

Лис 25, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Майже 5% населення України інфіковано вірусним гепатитом С, проте знає про свій діагноз не більш ніж кожен 10 хворий!

Вірусний гепатит C — це захворювання печінки вірусного походження. Це не хвороба окремих груп, які ведуть безладне життя, у зоні ризику інфікування — всі, хто отримує будь-які втручання, де можливий контакт з кров’ю іншої людини, зокрема і стоматологічні послуги, хірургічні втручання тощо.

Під час війни, коли кількість поранень і контактів з кров’ю із невідомим статусом зростає в рази. Тому надзвичайно важливо регулярно тестуватися.

Кожен і кожна протягом життя принаймні раз має протестуватись на вірусний гепатит С. Якщо ж є фактори ризику — тестуватись необхідно щорічно!

Недуга може доволі довго проходити без симптомів і непомітно розвиватися в організмі, допоки не відбуваються серйозні порушення печінки — фіброз, цироз, рак печінки. Та якщо вчасно діагностувати інфекцію і розпочати лікування, можна попередити тяжкі ускладнення!

Щоб вчасно виявити хворобу, необхідно лише позбутися страху і протестуватися:

це можна безкоштовно зробити у свого сімейного лікаря або в пунктах тестувань на вірусні гепатити;

у разі позитивного результату тесту необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога.

Понад 95% людей, які мають вірусний гепатит С, повністю одужають після три- або шестимісячного прийому ліків. Що раніше розпочати лікування — то вищими будуть шанси на одужання.

Дізнатися про наявність препаратів у вашому регіоні можна за телефоном гарячої лінії 0–800–50–33–10.

Дізнатися про хворобу та діяти, аби з нею боротися, — може бути страшно. Але нічого не робити та закривати очі на проблему — ще страшніше. Виділіть трохи часу та перевіртеся на вірусні гепатити! Не зволікайте!