• 26.04.2024

Як доведена ефективність PrEP?

Лис 28, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Понад десятиліття тому, коли почалися перші дослідження ефективності PrEP, у США та Західній Європі переважав статевий шлях передавання ВІЛ. Ця тенденція зберігається й донині. Зокрема і в Україні вже понад 10 років основним шляхом передавання ВІЛ залишається статевий.

Але методів спинити епідемію (тести на ВІЛ, презервативи, принцип Н=Н) усе ще бракувало. Науковці шукали новий спосіб профілактики, який допоможе знизити кількість нових інфікувань. Ним став PrEP.

Із 2007 року вчені провели понад десяток клінічних досліджень ефективності PrEP. Одне з наймасштабніших тривало у 2007–2011 роках у США (IPrEX Study) і довело, що ефективність PrEP при щоденному вживанні сягає більше ніж 99%.

Для клінічного дослідження людей розподілили на дві групи: у першій вживали препарат, у другій — плацебо. Усім людям, які брали участь у дослідженні, рекомендували використовувати презервативи при всіх сексуальних контактах. Усього в дослідженні взяли участь 2500 людей. Результати показали: серед учасників, які вживали PrEP щоденно, ризик інфікуватися знижувався більше ніж на 99%. Важливо пам’ятати: зниження інфікування можливе лише тоді, коли людина має високу прихильність, себто відповідально ставиться до вживання препаратів, не забуває про них!

Після масового впровадження PrEP у США, Франції, Австралії та інших країнах різко знизилася кількість нових випадків інфікування ВІЛ — особливо серед чоловіків, які мають секс із чоловіками. Цю групу вважають найприхильнішою до вживання PrEP, і вона дотепер демонструє найкращу динаміку в зменшенні кількості нових випадків передавання ВІЛ-інфекції.

Із вересня 2015 року Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує PrEP як додатковий метод профілактики ВІЛ для людей, які мають високий ризик інфікування.

Більше про PrEP: https://prep.phc.org.ua/