• 26.04.2024

Кількість випадків отруєнь чадним газом стрімко збільшується

Лис 30, 2022

З настанням холодів кількість випадків отруєнь чадним газом в Україні стрімко збільшується, в тому числі із смертельними наслідками.

Сумна статистика останніх років свідчить, що протягом  2019 - 2022 років постраждало 1698 осіб,  у тому числі  651 дитина, з яких 224 людини померли,  у тому числі  37 - дітей. Подібні поодиноки випадки реєструвались і на території Кіровоградської області: за 2019- 2020 роки загинуло 3 дорослих,  і 4 дітей.

Насамперед, через терористичні дії російської федерації страждає енергетична сфера України. Люди почали завчасно готуватися до зими, обладнують будинки генераторами, пічками і іншими нагрівальними приладами, порушуючи регламенти експлуатації опалювального обладнання. Тож якщо раніше причиною таких отруєнь було переважно пічне опалення, то наразі побільшало випадків, що виникають з причин небезпечного застосування і газового устаткування.

При експлуатації газового обладнання слід максимально приділяти увагу безпеці: використовувати тільки технічно справні прилади та обладнання, переконатися у справності вентиляційних каналів та наявності природної тяги. Установку газового обладнання не варто проводити власноруч, довірившись інтернету. Зекономлені кошти та помилки під час монтажу можуть дорого обійтися. Звертайтеся до газових служб, що мають відповідні дозволи на проведення зазначених робіт.

Як уберегтися від отруєння чадним газом?

  • Не залишайте ввімкнені газові прилади без нагляду;
  • Для обігріву помешкання використовуйте лише призначені для цього прилади (не використовуйте газову плити для обігріву приміщення);
  • Регулярно перевіряйте газове обладнання, вентиляційні канали та димоходи на справність;
  • У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку;
  • Не встановлюйте електровитяжку та газову колонку поруч;
  • Часто провітрюйте приміщення, в якому є газові прилади;
  • Не використовуйте генератор чи будь-які бензинові двигуни на відстані менше 6 метрів від вікон, дверей чи вентиляційних отворів. Використовуйте подовжувач потрібної довжини, щоб тримати генератор на безпечній відстані.

Пам’ятайте! Чадний газ не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути! У разі виникнення перших ознак отруєння чадним газом, таких як різка втрата сил, запаморочення, головний біль, негайно вимкніть обладнання, залиште приміщення, забезпечте приплив свіжого повітря, викличте швидку та аварійну газову службу!