• 27.04.2024

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Гру 3, 2022

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Днем людей з інвалідністю і закликала всі держави і міжнародні організації проводити заходи в цей день з метою інтеграції людей з інвалідністю у життя суспільства.

У світі понад мільярд людей з інвалідністю. В Україні понад 2,5 мільйони людей, які мають інвалідність, у тому числі більше 200 тисяч з І групою інвалідності, майже мільйон з ІІ групою інвалідності, півтори тисячі людей з ІІІ групою інвалідності і більше 160 тисяч дітей з інвалідністю. Цей день є нагадуванням про необхідність створення умов для людей з особливими потребами.

Разом з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Це ті, хто з певних причин не може повноцінно забезпечувати себе, доглядати за собою. Інвалідність може бути вродженою і набутою в результаті травм, інфекцій, тощо.

Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високоефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально-активними людьми, які надихають інших. Усунення бар`єрів на шляху до самореалізації людей з особливими потребами, гарантування доступу до освіти і робочих місць на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики України.

Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов`язання щодо людей з обмеженими можливостями відносно матеріального забезпечення, створює для них необхідні правові, соціально-побутові умови життя, надає ряд пільг, конституційно гарантує рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства.

Увага держави та милосердя, толерантність кожного з нас допоможуть спростити життя людей з інвалідністю, створити майбутнє, де б люди не були виключені з соціуму через проблеми зі здоров`ям.

Бажаємо всім людям з особливими потребами витримки, оптимізму, здоров`я, можливості втілити в реальність плани та задуми!