• 27.04.2024

Ситуація з ВІЛ/СНІД в Україні

Гру 5, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я

ВІЛ-інфекція вже давно не «чума XXI століття». Це хронічна інфекція, як і багато інших, її можна ефективно лікувати, з нею можна створювати сім’ю й народжувати дітей, бігати марафони та робити кар’єру, старіти й виходити на пенсію — так само, як без ВІЛ.

В Україні, навіть попри війну, доступне ефективне та безкоштовне лікування для всіх ВІЛ-інфікованих. Про це розповідає Сергій Рябоконь, лікар-інфекціоніст відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я.

Звертаємо увагу, що через війну кожна п’ята людина, яка могла бути діагностована, не дізналася про свій ВІЛ-статус. Адже обсяги тестування на ВІЛ знизилися із 1,4 млн до 1,1 млн, якщо порівнювати перші 9 місяців минулого і поточного року.

Нагадаємо, що швидкий тест на ВІЛ-інфекцію можна зробити навіть у сімейного лікаря, у кабінетах «Довіра», в центрах СНІДу, неурядових організаціях. Це безкоштовно, безболісно і потребує лише краплі крові та 15 хв вашого часу.

Підібрати найзручніший пункт тестування на ВІЛ можна з допомогою чат-боту ТЕСТпоруч: http://t.me/HIVfree_bot