• 28.04.2024

Вебінар «Поліомієліт в Україні: поточна ситуація, плани вирішення спалаху, досвід та засвоєні уроки».

Гру 7, 2022

Фахівці відділів імунізації, епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб вірусологічної лабораторії та відділ комунікації та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» 6 грудня 2022 року долучилися до онлайн-вебінару, який проводив ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України».

Тема вебінару «Поліомієліт в Україні: поточна ситуація, плани вирішення спалаху, досвід та засвоєні уроки».

Поліомієліт - гостре інфекційне захворювання вірусної природи. Збудник інфекції уражає нервову систему та призводить до паралічу та пожиттєвої інвалідності, а майже 10% з тих, що захворіли, помирають від ураження дихальних м’язів. Вірус поліомієліту може передаватись від дитини до дитини та інфікувати без жодних симптомів поки не призведе до зараження та паралічу тієї дитини, яка не має щеплення.

Основним профілактичним заходом є специфічна імунопрофілактика. Введення в практику вакцин проти поліомієліту забезпечило швидке зниження захворюваності, а на багатьох територіях повну ліквідацію хвороби. Планові профілактичні щеплення в нашій країн’ проводяться відповідно Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» згідно Календаря профілактичних щеплень затвердженого наказами МОЗ України від 11.08.2014 № 551 та від 11.10.2019 № 2070.

Імунопрофілактика поліомієліту проводиться дітям з раннього віку в 2,4,6,18 місяців та в 6 і 14 років за згодою батьків інактивованою та живою поліомієлітними вакцинами. Вона використовується для зупинення спалахів захворювання та досягнення високого рівня захисту дітей на територіях, куди повернувся і де циркулює вірус, а також для проведення планової імунізації.

Інактивована вакцина для профілактики поліомієліту (111В) застосовується для перших двох щеплень, а при протипоказаннях до введення оральної поліомієлітної закцини (ОПВ) для всіх наступних щеплень за цим Календарем.

Проведення профілактичних щеплень проти поліомієліту збереже зроров’я та життя Ваших дітей. Щеплення проводяться на безоплатній основі.