• 02.05.2024

Лікування ВІЛ як профілактика

Гру 9, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я інформує

Зазвичай, люди сприймають діагноз ВІЛ як вирок. Багато хто й досі вважає, що з ним вони приречені, а для своїх близьких ще й небезпечні. Але це неправда! Завдяки сучасним підходам у лікуванні та новим препаратам, люди з ВІЛ можуть бути такими ж безпечними, як і люди, які не мають інфекційних хвороб.

Особливо важливо розуміти, що наразі існує лікування ВІЛ! Це антиретровірусна терапія, яка дозволяє призупинити розмноження вірусу в організмі та дати можливість імунній системі відновитися. Антиретровірусна терапія в Україні абсолютно безоплатна! Необхідні препарати закуповує держава, а лікарі призначають лікування індивідуально. Тож якщо у вас виявили ВІЛ, зверніть до лікаря та отримайте лікування.

Знайти найближчий АРТ-сайт можна знайти за допомогою платформи, яку Центр громадського здоров’я розробив разом із проєктом Інновації для подолання епідемії ВІЛ:

Платформа: https://findart.phc.org.ua

Чат-бот у Telegram: https://t.me/HIV_AIDS_bot

Сучасна терапія дає можливість знизити рівень вірусу в організмі настільки, що його майже неможливо виявити навіть при спеціальному лабораторному обстеженні. Для цього протягом 4-6 місяців необхідно щодня приймати ліки, і продовжувати це робити після досягнення невизначуваного рівня вірусного навантаження.

А коли людина досягає невизначуваного рівня вірусного навантаження, вона не може передавати вірус далі. Цей принцип має відповідну назву: Н=Н або «не визначається значить не передається». Читайте більше про це на сайті: https://arv.phc.org.ua

А круті історії про те, як антиретровірусна терапія рятує життя, читайте за посиланням: https://arv.theukrainians.org

Саме в цьому і полягає уся суть лікування як профілактики. Адже якщо усі люди, які живуть з ВІЛ, будуть приймати антиретровірусну терапію і досягнуть невизначуваного рівня вірусного навантаження — та як наслідок не будуть передавати ВІЛ далі, — то ланцюжок інфікування обірветься й вірус не поширюватиметься.

Також запобігти передачі ВІЛ можна завчасно завдяки доконтактній профілактиці ВІЛ. PrEP створений для тих, хто має високий ризик інфікування ВІЛ. Його можна отримати безоплатно і після консультації з лікарем. Більше про PrEP дізнавайтеся за посиланням: https://prep.phc.org.ua