• 04.05.2024

Педикульоз: що потрібно знати і як вберегтися

Жов 12, 2018

                   Педикульоз або завошивленість – це паразитування на людині комах вошей, що супроводжується свербежем і може призводити до специфічних захворювань шкіри.

                 Воші паразитують на людині, харчуються кров’ю людини, відкладають яйця-гниди, які приклеюють до волосся. Самка відкладає щодня 3-7 яєць, за все життя – від 38 до 120 яєць. Тривалість життя дорослої особи – 27-30 днів.

                   Розрізняють такі різновиди педикульозу згідно з містом паразитування вошей: головний, платтяний, лобковий.

                 Окрім безпосереднього паразитизму, платтяні воші здатні переносити епідемічний висипний тиф, епідемічний поворотний тиф, волинську гарячку.

                 Воші передаються від людини до людини при безпосередньому контакті, або через одяг, головний убір, предмети побуту; педикульозом неможливо заразитися від тварин, оскільки ці паразити видоспеціфічні, тобто людські воші можуть жити тільки на людині.

                  В області проблема педикульозу залишається актуальною. Не зважаючи на те, що за 9 місяців поточного 2018 року, відмічається зниження уражених на  педикульоз на 21,53% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, питома вага дітей до 17 років складає 78%, а учнів загальноосвітніх шкіл серед уражених дітей – 64%.

                    Наявність педикульозу є загальною соціальною проблемою щодо здоров΄я  серед усіх вікових груп. Існує багато способів позбавлення педикульозу. Для цього  необхідно  звернутися до лікаря та використовувати засоби, які він порадить.

 

 

 Лікар епідеміолог                                                  Оленюк М.О.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

859 Переглядів