• 27.04.2024

17 квітня – Всесвітній день боротьби з гемофілією

Кві 17, 2023

За ініціативи Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я та Всесвітньої Федерації Гемофілії 17 квітня оголошений «Всесвітнім днем боротьби з гемофілією». Він відзначається щороку починаючи з 1989 року.

Гемофілія – це рідкісне вроджене серйозне захворювання, пов'язане з Х-хромосомою, яке впливає на здатність крові згортатися. Це означає, що у людей з гемофілією кровотеча не зупиняється довше, ніж у здорових людей.

Гемофілія як найчастіша і найважча форма спадкових коагулопатій належить до складних медичних проблем і має важливий соціальний аспект. Ця хвороба приводить до ранньої втрати працездатності та інвалідизації більшості хворих переважно ще у дитячому віці.

Розповсюдженість гемофілії у більшості європейських країн становить 13-18 випадків на 100 000 чоловічого населення, або за даними ВООЗ та Всесвітньої Федерації Гемофілії 1:10000 новонароджених хлопчиків. У всьому світі нараховується біля 350 000 хворих на гемофілію.

Основним фактором, що визначає якість життя хворих на гемофілію, можливість успішної зупинки кровотечі та профілактики важких уражень опорно-рухового апарату, є забезпечення повноцінної замісної терапії препаратами, які містять дефіцитні фактори зсідання крові VIIа, VIII, ІХ.