• 06.05.2024

Засоби захисту органів дихання в несприятливих умовах

Кві 18, 2023

Що таке протигаз?
Протигаз – це прилад, що здатен захистити органи дихання від шкідливих речовин, що потрапили в повітря, радіації і навіть бактерій. Це простий засіб може врятувати життя – варто про це пам’ятати!
Протигази можна розділити за принципом захисту:
• Фільтруючі. Повітря очищається від шкідливих домішок і надходить до людини. Застосування фільтруючого протигазу дозволено, якщо в повітрі міститься не менше 20% кисню. У комплект фільтруючого протигазу входять: лицьова частина, коробка-фільтр, сумка, засоби, що перешкоджають запотіванню окуляр, утеплюючі манжети для зимового періоду.
• Ізолюючі. Пристрої, які повністю обмежують дихання від зовнішнього повітря, забезпечуючи людину повітрям із патрона протигаза. Кожен із цих протигазів використовується для визначеного випадку. Фільтруючий, коли потрібно очистити повітря для дихання, а ізолюючий у випадку, коли в атмосфері не вистачає кисню або ж повітря настільки забруднене, що очистити його неможливо.
• Найпростіший засіб захисту органів дихання - ватно-марлева пов’язка (ВМП). Ватно-марлева пов'язка відноситься до найпростіших засобів захисту органів дихання. Вона захищає органи дихання від радіоактивного пилу і деяких видів бактеріологічних засобів, але для захисту від отруйних речовин не придатна.
• Респіратори – це функціональні й зручні в користуванні фільтруючі засоби для захисту органів дихання, що застосовуються в умовах невеликого забруднення повітря. Вони можуть використовуватися в побуті й на виробництві.