• 06.05.2024

Весняна повінь та паводки можуть викликати спалахи гострих кишкових інфекцій

Кві 18, 2023

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» попереджає: в умовах весняної повені та паводків можливі підтоплення ваших осель, с\г угідь, колодязів, гноєсховищ, сміттєзвалищ та ін. потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку із вищезазначеним зростає ризик виникнення спалахів гострих інфекційних хвороб. З метою збереження здоров’я від небезпечних наслідків, рекомендуєм

  • не використовуйте для питних потреб воду відкритих водойм, а також підтоплених криниць, каптажів та інших джерел водопостачання, які можуть бути забрудненими хворобливими мікроорганізмами, зокрема, збудниками дизентерії, сальмонельозу, гастроентероколітів, вірусного гепатиту А, черевного тифу, яйцями та личинками гельмінтів;
  • у випадку підтоплення, забруднення наявних джерел водопостачання використовуйте для споживання питну якісну бутильовану воду;
  • при неможливості придбати питну воду споживайте як для питних потреб, так і для господарських цілей лише кип’ячену (кип’ятити воду, що використовується для приготування їжі та миття посуду, не менше 10 хв.!);
  • не вживайте продукти, які були підтоплені водою, під час повені або паводків із пошкодженою промисловою упаковкою та консервацію, що була підтоплена водою і отримала ушкодження;
  • зберігайте воду і продукти харчування у закритих ємностях у місцях, недоступних для гризунів, при можливості проводьте дератизаційні заходи зі знищенню гризунів у місцях їх можливого скупчення;
  • їжа перед споживанням повинна проходити обов’язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою, тощо);
  • овочі та фрукти мийте кип’яченою водою (бажано щіткою із господарчим милом), потім обдавайте окропом.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

  • індивідуальні вигріби/дворові вбиральні у разі переповнення водою варто спорожнити за допомогою асенізаційної машини та провести дезінфекцію із використанням хлорного вапна або інших дезінфікуючих засобів;
  • колодязі звільнити від бруду, вичистити та продезінфікувати хлормісткими дезінфектантами відповідно до Методичних вказівок із їх використання;

У разі підозри на інфекційне захворювання або харчове отруєння (підвищення температури тіла, головний біль, нудота, блювота, пронос, жовтушність шкіри, склер очей, висипи на тілі тощо) негайно звертайтеся за медичною допомогою, не займайтеся самолікуванням!

Пам’ятайте: дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а також при виникненні надзвичайних ситуацій допоможе зберегти здоров’я вам та вашим близьким!