• 27.04.2024

12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією (World Pneumonia Day)

Лис 12, 2018

          Відзначення  цього  дня  проводиться за інціативою об’єднання міжнародних, урядових, неурядових та місцевих організацій, науково-дослідних і навчальних інститутів, фондів і громадян-активістів що називається Глобальною коаліцією проти дитячої пневмонії. В  цей  день  медична  спільнота  та  волонтери звертають  увагу державних  діячів, суспільства та кожної людини окремо на проблему захворювань пневмоніями, доносять інформацію про цю недугу та щодо заходів її профілактики.  

     Пневмонія – це гостре респіраторне захворювання, для якого характерно запалення легень.

     Розпосюджена  пневмонія  по  усьому  світі,  але частіше страждають від цієї хвороби діти Південної Азії та африканських країн.  

     За  даними  Всесвітньої  організації  хорони  здоров’я  саме  це захворювання є причиною 15%  усіх смертей дітей віком до 5 років.

     В Україні за рік виявляється до 80 тис.випадків пневмоній, більшість із яких реєструється у дітей до 5 років.

     Причиною виникнення пневмоній є цілий ряд збудників інфекції, такі як бактерії, віруси та грибки. Найбільш розповсюдженою причиною захворювання серед бактерій є пневмокок (streptococcus pneumoniae), другою – гемофільна паличка (hemophilus influenzae type B (Hib), серед вірусів – респіраторно-синцитіальний вірус, вірус грипу, цитомегаловірус та ін. Тому імунізація проти пневмококу, гемофільної інфекції та грипу дуже важливі для профілактики виникнення пневмоній у дітей.

     Як ускладнення пневмонія може виникнути внаслідок захворювань на  кір та вітряну віспу. Тому вчасно зроблені щеплення проти кору та вітряної віспи захистять не тільки від зараження цими інфекціями, але й від пневмонії.

     Зазвичай при пневмонії спостерігаються наступні симптоми: кашель із мокротою, біль у грудях, лихоманка, ускладнене дихання, загальна слабкість та швидка втомлюваність.

     У дітей до 5 років запідозрити пневмонію можна, якщо дитина більш ніж за тиждень не видужує від звичайної застуди (гострої респіраторної інфекції), постійно та сильно кашляє, тримається висока температура тіла, яка важко збивається, дитина дуже бліда та слаба, є проблеми із диханням (часте поверхневе дихання, дитина не може глибоко вдихнути).             

     Діагностувати пневмонію та призначити лікування може тільки лікар!

    Для  цього  проводяться  лабораторні  (аналіз  крові,  бактеріальні  дослідження  мокроти)  та інструментальні дослідження (рентгенографія та ін.).   

     Розвитку інфекції та виникненню пневмоній сприяють:

– хронічні захворювання дихальної та серцево-судинної системи;

– низький імунітет;

– зловживання алкоголем та куріння;

–  малорухомий стиль життя або тривалий ліжковий режим;

– літній вік.

     Пневмонія – тяжке захворювання, проте її можна уникнути за допомогою наступних заходів профілактики:

– збалансоване харчування та активний (рухливий) спосіб життя; 

– відмова від куріння та зловживання алкоголем;

– лікування гострих респіраторних захворювань виключно за призначенням лікаря (особливо це стосується безконтрольного прийому антибіотиків та протикашльових препаратів, що перешкоджають відходженню мокроти);

– провітрювання та систематичне вологе прибирання житлових приміщень;

– уникнення контактів із хворими людьми;

– планова обов’язкова вакцинація дітей проти гемофільної інфекції  та кору згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні (щеплення проти гемофільної інфекції проводиться у віці 2, 4 та 12 місяців, проти кору – в 1 рік та в 6 років);

– імунізація проти пневмококової інфекції та вітряної віспи (відносяться до рекомендованих щеплень та за станом здоров’я);

– щорічна імунізація проти грипу (дітям з 6-місячного віку, літнім людям, особам із хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи, цукровим діабетом, ожирінням, ін.)

     Дотримуйтесь цих простих заходів та не хворійте!

     Солідарність  у  пропаганді  заходів  профілактики  та  боротьби  з  пневмоніями  може  висловити  кожна небайдужа людина, надівши 12 листопада блакитні джинси. Саме цей одяг є символом Всесвітнього дня боротьби з пневмонією. 

  

 

Відділ організації дослідження біологічних факторів та епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

641 Переглядів