• 04.05.2024

Лекція «Епідемічна ситуація із захворюваності на гострий вірусний гепатит В» у КНП «Обласний центр планування сім’ї та репродукції людини Кіровоградської обласної ради»

Кві 27, 2023

В рамках Українського тижня імунізації, що проводиться з 24 по 30 квітня 2023 року лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» провела інформаційно-просвітницьку роботу серед вагітних та слухачів лекторія «Відповідальне батьківство» щодо проведення планових та рекомендованих профілактичних щеплень. Захід проводився у КНП «Обласний центр планування сім’ї та репродукції людини Кіровоградської обласної ради».
Профілактичні щеплення з раннього віку залишаються єдиним надійним засобом захисту від захворювань на дифтерію, правець, кір, поліомієліт, туберкульоз, вірусний гепатит В та інші, регламентовані «Календарем профілактичних  щеплень»  затвердженим наказами МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 « Перелік медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень» та від 11.10.2019  № 2070 «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку протипоказань до проведення профілактичних щеплень».

При активному спілкуванні з присутніми висвітлені питання імунопрофілактики туберкульозу та вірусного гепатиту В.

Туберкульоз – це інфекційна хвороба легенів та інших органів, що передається повітряно-пиловим шляхом. При кашлі,чханні або розмові люди з цією хворобою виділяють в повітря мікобактерії. Для інфікування досить вдихнути лише незначну кількість цих бацил. З метою формування надійного імунітету проводиться вакцинація новонароджених в пологових стаціонарах на 3-5 добу життя.

Темою зустрічі була також епідемічна ситуація із захворюваності на гострий вірусний гепатит В, який з роками переходить в хронічну форму і вражає печінку. Коротко поінформовано про клінічний перебіг та можливі ускладнення. Основним засобом захисту залишаються профілактичні щеплення. Вакцинація складається з трьох щеплень: І–в першу добу життя; ІІ-в 2 місяці; ІІІ-в 6 місяців.Перше щеплення починаючи з 5-річного віку. Надані листівки з термінами імунізації всіма наявними вакцинами.