• 04.05.2024

Кому загрожує кір та чи потребують захисту від кору підлітки або дорослі?

Кві 27, 2023

Вчора, 26.04.2023 року, лікар-інтерн відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Крістіна Балаєвич провела інформаційно-просвітницьку кампанію серед батьків дітей молодшого шкільного віку. Захід проводився у комунальному позашкільному навчальному закладі «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості».
Кір — одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах кору тривав у нас у 2017–2019 роках, і з огляду на те, що спалахи циклічні, новий є невідворотним. У 2023 році в Україні вже зареєстрований спалах кору. Головна причина цього — недостатнє охоплення щепленнями.
Війна в Україні створює ще більш сприятливі умови для поширення кору. Військові дії спричинили руйнування медичної інфраструктури, ускладнили доступ людей до медичних послуг, зокрема вакцинації. До того ж війна призводить до великих скупчень людей у прихистках. У таких умовах кір поширюється швидше, тому як ніколи важливо захистити себе та дітей — вакцинуватися.
Кому загрожує кір?
Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей до року. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.
9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені.

Кір може мати тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації.
Небезпечний серйозними ускладненнями: пневмонією, отитом, енцефалітом (запаленням мозку) тощо, а також може призвести до інвалідності та смерті.
Єдиний надійний захист від цієї небезпечної хвороби — вакцинація.
Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей в Україні вакцинують від кору в 1 рік, а в 6 років здійснюють планову ревакцинацію.
Чи потребують захисту від кору підлітки або дорослі?
Так! І зараз це дуже важливо! Адже дорослі, як і діти, можуть захворіти на кір, мати тяжкий перебіг хвороби і потребувати госпіталізації. Під час попередніх спалахів кору в Україні завжди хворіли і дорослі. Наприклад, за 12 місяців 2018 року в Україні зареєстрували близько 55 тисяч випадків захворювання та 16 смертей унаслідок цієї хвороби. Загалом із 28 грудня 2018 року до 8 лютого 2019-го на кір в Україні захворіли 21 355 людей, з них 9304 дорослих і 12 051 дитина. Дев’ять людей померли.
Якщо у дорослих та підлітків (або у батьків підлітків) є сумніви щодо того, чи хворіли вони в дитинстві на кір або чи були вакциновані від кору, запропонуйте їм зробити щеплення принаймні однією дозою вакцини. Підлітки, які не отримали вакцину КПК, можуть щепитися нею безкоштовно до 18 років. Дорослі можуть отримати щеплення від кору лише за власний кошт. Зазвичай схема імунізації передбачає введення двох доз вакцини КПК (від кору, паротиту та краснухи) із мінімальним інтервалом у 28 днів.