• 27.04.2024

Інформаційна кампанія до Всесвітнього дня з гігієни рук «Рятуй життя безпечно!»

Тра 8, 2023

Глобальна кампанія SAVE LIVES: Clean Your Hands, яку розпочато в 2009 році, щорічно відзначається 5 травня (Всесвітній день гігієни рук). Вона спрямована на підтримку глобальної промоції програм із гігієни рук у сфері охороні здоров’я, об’єднує людей для підтримки покращення гігієни рук у всьому світі.
Фахівці відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» до Всесвітнього дня з гігієни рук, за матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України, провели інформаційну кампанію для медичних працівників наступних закладів охорони здоров’я області: КНП «Кіровоградська обласна лікарня КОР», КНП «Обласний клінічний кардіологічний центр КОР», КНП «Обласний клінічний онкологічний центр КОР», КНП «Обласний клінічний госпіталь ветеранів війни КОР», КНП «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня КМР», КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги КМР», КНП «Кропивницької районної ради «Кропивницька центральна районна лікарня», КНП «Центральна міська лікарня» Кропивницької міської ради».

Основний акцент, як запобігти інфікуванню під час надання медичної допомоги та догляду за пацієнтом, було зосереджено на гігієні рук. Майже 70% інфекцій, пов’язаних із наданням медичної допомоги, передаються через забруднені мікроорганізмами руки персоналу.
Гігієна рук – це загальний термін, який застосовується до миття рук водою з милом, гігієнічної обробки рук та хірургічної обробки рук.
Гігієнічна обробка рук – обробка рук шляхом втирання антисептика для рук у шкіру рук.
Антисептик для рук – спиртовмісний дезінфекційний засіб (рідина, гель або піна з вмістом спирту не менш як 60%), що застосовується для нанесення на шкіру рук з метою знищення мікроорганізмів;
Коли потрібно проводити гігієнічну обробку рук:
• до контакту із пацієнтом;
• до асептичних процедур (внутрішньовенні інфузії, встановлення катетерів, відбір біологічного матеріалу тощо);
• після ситуації, що пов’язана із ризиком контакту, або контактом із біологічними рідинами пацієнта;
• після контакту із пацієнтом;
• після контакту із об’єктами внутрішнього середовища (палати та інші кімнати), що перебувають у безпосередній близькості із пацієнтом.
Коли потрібно мити водою з милом:
• коли руки помітно брудні;
• після відвідування туалету;
• перед вживанням їжі;
• коли руки забруднені кров’ю або іншими біологічними рідинами;
• після приходу на роботу та завершення робочої зміни;
• коли високий ризик забруднення споро утворюючими мікроорганізмами.
Використання спиртовмісних антисептиків для гігієнічної обробки рук ефективно зменшує кількість хвороботворних бактерій, які є стійкими до антибіотиків.
Однак є збудники інфекційних хвороб, які не чутливі до антисептику, наприклад, спороутворюючі бактерії, деякі віруси, пріони. У цих випадках звичайне миття рук допомагає механічно змивати видимі забруднення шкіри, а з ними й більшість бактерій, їхні спори, ооцисти найпростіших та яйця гельмінтів.