• 27.04.2024

Навчальний тренінг: «Інвентаризація та аналіз прогалин» (IGA)

Тра 12, 2023

Сьогодні, 12.05.2023 р., завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Наталя Дьяченко разом із фахівцями відділу долучилась до навчального тренінгу щодо внесення даних, пов'язаних із холодовим ланцюгом до цифрового інструменту «Інвентаризація та аналіз прогалин» (IGA), який використовується в якості інформаційної системи управління обладнанням холодового ланцюга.
Навчання проведено в онлайн-форматі в рамках Програми імунізації МОЗ України за підтримки ЮНІСЕФ на обласному рівні. ЮНІСЕФ і надалі прикладатиме багато зусиль для закупівлі вакцин і щоб «Холодовий ланцюг» в Україні відповідав світовим стандартам. Також здійснюватимуть навчання медичного персоналу та прикладатимуть зусилля, щоб не одна дитина не була поза увагою вакцинації.
Учасники навчання засвоїли практичні навички щодо умов зберігання та дотримання термінів придатності вакцин.
"Холодовий ланцюг" – це система, що безперервно функціонує та забезпечує оптимальний температурний режим зберігання і транспортування на всіх етапах переміщення вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного від підприємства-виробника до споживача.
Дотримання належних умов зберігання і транспортування вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного є необхідною та обов'язковою умовою збереження показників якості (ефективності та безпечності), визначених та затверджених сертифікатом якості, який надається підприємством-виробником.
Вакцини, анатоксини та алерген туберкульозний повинні зберігатися та транспортуватися із дотриманням відповідних температурних умов "холодового ланцюга", визначених у інструкціях про їх застосування.
Зберігання препаратів за умови підвищеної температури призводить до зменшення вмісту життєздатних мікробних клітин у живих бактеріальних та вірусних вакцинах.
Недотримання умов зберігання та транспортування може призвести не лише до зниження лікувально-профілактичних властивостей вакцин та анатоксинів, а й до виникнення непередбачених побічних та неспецифічних проявів.