• 02.05.2024

Зооентомологічний моніторинг території Пантаївської громади

Тра 19, 2023

Під час проведення ентомологічного обстеження території Пантаївської громади фахівцями відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» встановлено заселеність кліщами.
За результатами дослідження, 25% із відловлених кліщів є інфікованими збудниками кліщового бореліозу (хвороби Лайма). Фахівці установи попереджають про необхідність бути надзвичайно обережними під час відвідування територій із високою травою та іншою рослинністю.

Пам’ятайте: одягатися варто таким чином, щоб у непрошених «гостей» не було шансів дістатися вашої шкіри. Після перебування в небезпечній зоні варто робити взаємоогляди з метою раннього виявлення кліщів, які ще не встигли присмоктатись.
Особливої уваги потребують діти та домашні тварини, які зазвичай на природі активніші, ніж дорослі: часто бігають у траві, збирають квіти та іншу рослинність.
За результатами лабораторного дослідження фахівцями Пантаївської громади направлено застереження, що в громаді існує небезпека покусів інфікованими кліщами, які є носіями хвороби Лайма. Для профілактики необхідно провести акарицидну обробку території, де виявлено іксодових кліщів.
Будьте уважними, бережіть себе та своїх рідних!