• 18.05.2024

Діти потребують уваги: не забувайте про профілактичні щеплення

Чер 1, 2023

Міжнародний день захисту дітей – найсвітліше свято в перший день літа. Це свято створене з метою нагадати дорослим, що діти - це самостійні особистості, які потребують постійної уваги та піклування. Нині під особливою загрозою опинилися діти, які не мають потрібних профілактичних щеплень, або щеплені з порушенням Календаря імунізації.
🇺🇦 Разом із батьками діти тікають від видимої загрози – війни. Водночас є й загрози невидимі. Такі інфекційні захворювання, як поліомієліт, туберкульоз, вірусний гепатит В, кір, краснуха, епідемічний паротит, дифтерія, кашлюк, правець та гемофільна інфекція за певних умов можуть поширюватись дуже швидко й загрожувати здоров’ю та життю дитини. Обов’язкова імунізація від цих хвороб передбачена Національним Календарем профілактичних щеплень.
Державна установа «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» постійно здійснює моніторинг виконання обсягу профілактичних щеплень в розрізі державних та приватних закладів охорони здоров’я й забезпеченість надавачів послуг імунізації вакцинами та анатоксинами для досягнення належного імунного прошарку, що забезпечить надійний захист від інфекційних хвороб.
Показники охоплення обов’язковими профілактичними щепленнями дітей першого року життя задовільні та щомісяця перевищують показники аналогічного періоду 2022 року.
Зокрема, за підсумками чотирьох місяців 2023 року, від запланованої на рік кількості дітей у віковій групі «до року» щеплення проти туберкульозу вакциною БЦЖ отримали 24,4%, вірусного гепатиту В – 25,9%, поліомієліту - 31,6%, кору, епідемічного паротиту та краснухи – 33,3%, кашлюку, дифтерії та правцю (АКДП – 3) - 32,4%, гемофільної інфекції – 23,9%. Необхідний показник за підсумками чотирьох місяців поточного року має становити 32% від річного плану.
Щеплення проти цих та інших захворювань внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Усі вакцини є в Україні. Планові профілактичні щеплення безоплатні, здійснюються за кошти державного бюджету. Записати дитину на щеплення батьки можуть у сімейного лікаря або в будь-якому закладі охорони здоров’я, який надає послуги з імунізації. Також під час візиту до педіатра чи сімейного лікаря з інших причин можна перевірити вакцинальний статус дитини та надолужити пропущені щеплення.