• 04.05.2024

Ботулізм: профілактика та заходи безпеки

Чер 1, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук в ефірі «Українського радіо. Кропивницький» розповіла, наскільки небезпечним є ботулізм, та як запобігти цьому захворюванню.

«Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини» - інформує Надія Оперчук.

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук нагадує:  варто пам’ятати, що ботулізм має чітко виражену сезонність. Підйом захворюваності спостерігається у травні—червні.

Надія Оперчук назвала симптоми ботулізму:

  • Неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, важкість ковтання, відчуття сухості у роті, м'язова слабкість).
  • Короткочасні симптоми інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт.
  • Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м'язів. За відсутності адекватної терапії, смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2—3-й день хвороби.
  • У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.

Інкубаційний період може тривати від 2—3 годин до 10 днів.

«Під час виникнення будь-яких із цих симптомів потрібно терміново звернутися за допомогою до лікаря»,  - радить головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.

Щоб уникнути захворювання, Надія Оперчук надала поради:

  • ретельно мийте руки, продукти і посуд;
  • під час консервування в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно протягом двох діб прогрівати за температури 100°С 5 хвилин, після чого простерилізувати консерви за температури 100°С не менше 40-60 хвилин з подальшим герметичним упакуванням; найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту такої банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно почистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • не можна купувати і вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Будьте уважними та бережіть себе!