• 03.05.2024

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Чер 5, 2023

Щороку 5 червня світова громадскість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day).  Основна мета цього свята – стимулювати активну діяльність світового співтовариства, спрямовану на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі, підвищити обізнаність щодо охорони нашої природи та розглянути різні екологічні проблеми, які зростають із кожним днем. Це одна з головних дій із захисту навколишнього середовища.

Святкування цього дня розраховане на те, щоб привнести людський фактор у питання охорони навколишнього середовища, дати народам світу можливість активно сприяти збереженню навколишнього середовища та розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади, які привертають увагу до проблем захисту навколишнього середовища, а також роз’яснюють корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було більш безпечне й благополучне майбутнє.

У всіх нас є можливість використати час із користю та підвищити свій рівень екологічних знань, культури, свідомості та активної громадської позиції щодо важливості внеску кожної людини у справу захисту навколишнього природного середовища.

Не забуваймо, що ми всі живемо на одній планеті, тож, забруднюючи природу, шкодимо, у першу чергу, самим собі та своїм нащадкам. Наша планета є благодатно створеною для комфортної життєдіяльності людини та всіх живих істот на ній. Ліси, річки з великою кількістю риби, різноманітна рослинність  та сприятливість клімату – все це дозволило людині жити, розвиватися та еволюціонувати.

Щорічна вирубка величезних площ лісів, а їх вважають «легкими» планети, призводить у деяких випадках до повного знищення різних видів рослин і тварин. Сьогодні вже рідкістю вважається зустріти у природі живе джерело води, адже туди скидають відходи цілими тоннами. Отже, не тільки не попити, а й купатися в них небезпечно. А повітря ? Воно отруєне вихлопами мільйонів транспортних засобів, шкідливими викидами заводів.

Ми – сучасні люди, тому маємо бути відповідальними! Треба розуміти, що не тільки природа залежить від нашої діяльності, але й майбутнє людства залежить від стану природи.

Тому давайте разом з такої прекрасної нагоди робити хоча б один крок на покращення стану довкілля! Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та про те, що природа й людина є єдиним цілим. Піклуючись про неї, ми дбаємо про самих себе!