• 05.05.2024

Спільна нарада щодо реалізації catch-up компанії з вакцинації кору

Лип 6, 2023

За ініціативи головної державної санітарної лікарки Кіровоградської області Надії Оперчук відбулася онлайн-нарада із керівниками закладів освіти області стосовно реалізації обласного Плану проведення catch-up вакцинальної компанії з кору. У заході взяли участь 79 закладів освіти з усіх 49 територіальних громад, начальники освіти і науки РДА, представники департаменту освіти і науки Кіровоградської ОВА.

Нарада відбулася у департаменті освіти і науки Кіровоградської ОВА за участі заступника директора департаменту Володимира Таборанського та завідувачки відділу імунопрофілактики Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталії Дьяченко.

За словами Надії Оперчук, є група інфекцій, які можна попередити, зробивши вакцинацію своєчасно. Сюди відноситься і кір - одне із найважчих вірусних захворювань, збудник якого швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. У сучасному світі кір залишається однією з основних причин дитячої смертності серед дітей раннього віку.

Контагіозність (заразливість) кору складає 90%. А це значить, що якщо з 1 хворою на кір людиною проконтактує 10 невакцинованих, то із них 9 обов’язково захворіють. На жаль, проти кору немає специфічного лікування, є симптоматичне. До всього це захворювання дуже часто ускладнюється пневмоніями, отитами, менінгітами, енцефалітами. Є випадки, коли перебіг хвороби призводить до інвалідності дітей або навіть смерті.

Головна державна санітарна лікарка говорить: «Протягом останніх 5-7 років по Кіровоградщині рівень колективного імунітету був 95%, а то й вище. Однак, враховуючи воєнний стан та велику міграцію населення через нашу область, не виключається завезення різних інфекцій, і кору в тому числі. Кір сьогодні обов’язково треба попередити: зробити вчасно вакцинацію! Для кору характерна циклічність, тому всі ми маємо бути напоготові. Тим паче в умовах війну, коли люди виїжджали, потім знову поверталися, наразі варто зробити наздоганяючі кампанії зі щеплення».

Сьогодні вкрай важливо усім згуртуватися: і медичним працівникам, і освітянам, і органам влади та місцевого самоврядування та всього суспільства в цілому, щоб почати новий навчальний рік своєчасно та з дітьми у повному обсязі. Отже: небезпека щодо кору реальна, і повторні верифікації статусу дітей, які зараховані до закладу освіти, важливі. Відповідно до затвердженого плану проведення catch-up кампанії з вакцинації проти кору, всі діти до 18 років, крім тих, які мають протипоказання, до вересня цього року повинні отримати відповідні щеплення.