• 04.05.2024

Чим небезпечні кліщі та як не захворіти?

Лип 6, 2023

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерством охорони здоров’я Україні надає інформацію:

Іксодові кліщі, які живуть в траві та зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини, можуть переносити багато хвороб. Найпоширенішими з них в Україні є кліщовий вірусний енцефаліт та бореліоз, більш відому як хвороба Лайма.

  • Кліщовий енцефаліт
    Це запалення головного мозку, що як наслідок, може призвести до паралічу та смерті пацієнта. Специфічних ліків проти енцефаліту немає – тільки симптоматичне лікування вдома чи в лікарні в разі важкого перебігу.
    Найкращий захист від кліщового енцефаліту – це завчасна вакцинація дітей та дорослих. Потрібно отримати три дози вакцини. Інтервал між першою та другою дозою 1-3 місяці, між другою та третьою – 5-12 місяців. Першу бустерну дозу вводять через 3 роки, наступні – кожні 5 років після останньої бустерної дози.
  • Хвороба Лайма (бореліоз)
    Первинними симптомами цієї хвороби є гарячка, головний біль, сильна втома та часто – характерна червона пляма в місці укусу (еритема), яка з часом більшає і стає схожою на мішень. Іншими проявами хвороби Лайма можуть бути біль у суглобах, серці (кардит) чи частковий параліч обличчя або шиї.
    Якщо в перші тижні, а краще – дні, не зупинити хворобу Лайма курсом антибіотиків або не завершити її лікування, вона перейде в хронічну форму, яка не піддається ефективній медикаментозній терапії.
  • Що робити, якщо ви виявили на собі кліща:
    ☛ Якщо ви виявили на собі кліща -- якнайшвидше видаліть його самостійно або зверніться до найближчого медзакладу.
    ☛ Обробіть місце укусу хлоргексидином, водою з милом, спиртом тощо.
    ☛ Одразу зв’яжіться із сімейним лікарем: очно чи дистанційно.
    ☛ Отримайте рецепт на антибіотик, потрібний для знищення борелій, які, можливо, вам передалися.
    ☛ Повністю закінчіть призначений лікарем курс антибіотиків, не перериваючи його.
    ☛ Будьте уважні до симптомів хвороби Лайма після лікування – можливо, буде потрібен другий етап терапії.
    Більше читайте тут: https://bit.ly/3NZB8rq