• 05.05.2024

Про алгоритм дій населення у разі радіаційної небезпеки

Лип 7, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук взяла участь у зустрічі, організованій Кіровоградською ОВА для лідерів різних напрямків з метою подальшого інформування населення щодо дій у разі радіаційної небезпеки.

Захід відбувся в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського. За словами заступниці голови ОВА Катерини Колтунової, сьогодні варто знати, як діяти у разі радіаційної небезпеки, оскільки країна-терорист не дотримується гуманних цінностей в умовах воєнних дій, тож головне на сьогодні – бути проінформованими, а, отже, захищеними.

Доповідачі оговорили алгоритм дій у разі радіаційної небезпеки. Як відзначила Надія Оперчук, з 24 лютого 2022 року відповідно до Указу Президента України №64/2022, ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» створено 15 постів радіаційного спостереження на усіх адміністративно територіях області та 3 групи швидкого реагування на надзвичайні ситуації радіаційного характеру.

За словами головної державної санітарної лікарки, фахівці Центру кожного дня, включаючи вихідні, тричі на добу вимірюють гамма-фон радіаційного випромінювання на усіх територіях Кіровоградської області; і тричі на добу ця інформація передається у письмовому вигляду до ОВА та МОЗ України.

«За цей час наші фахівці провели у щоденній роботі понад 22 тис. вимірів гамма-фону на всіх територіях нашої області. До даного часу не було жодного відхилення від природного гама-фону на території області». Надія Оперчук розповіла присутнім про спад потужності дози в часі у разі можливого ураження та надала дієві поради щодо дій населення у разі радіоактивного забруднення.
Сьогодні люди мають бути готовими до можливого чергового тероризмі росії, не панікувати, а правильно діяти у разі ураження: пройти в укриття чи захисну споруду, скористатися засобами індивідуального захисту та подбати про правила безпеки, особисту гігієну та йодну профілактику. Віримо в Перемогу та продовжуємо відстоювати свою територію!