• 09.05.2024

Як поводитися біля водойм: основні правила

Сер 3, 2023

У спекотні дні особливо актуальними стають правила поведінки на воді.

Знання та виконання правил безпечного поводження на воді є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей.

Найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є недотримання правил безпечної поведінки. Зокрема: купання в невідповідних місцях та в нетверезому стані.

Однією з найголовніших умов безпечного відпочинку є вміння плавати. Водночас, слід пам’ятати про переохолодження, перевтомлення м'язів, підводні течії, водорості тощо.

Безпечніше плавати у світлий час доби, у спокійну безвітряну погоду при температурі води не нижче +17 градусів за Цельсієм, повітря - не нижче +20 градусів за Цельсієм.

Щоби зберегти своє здоров'я і навіть правил:

  1. Купайтесь на безпечних пляжах, не стрибайте у воду, де невідомі глибина та стан дна. Не запливайте за межу купання в акваторії, огороджену буями.
  2. Не ризикуйте життям заради азарту чи жарту: не підпливайте до моторних суден, вітрильників, веслових човнів та інших плавзасобів. Не потрібно вилазити на технічні споруди, попереджувальні знаки та буї, не використовуйте для плавання автомобільні камери, плоти, лежаки тощо.

Пам’ятайте, що організовувати у воді ігри, пов'язані з пірнанням, захватами та підтопленням дуже небезпечно. Не подавайте обманні сигнали тривоги заради жарту.

  1. Діти повинні перебувати під постійним наглядом дорослих - не дозволяйте їм купатися самостійно і довго перебувати під водою, затримавши дихання.
  2. Розділяйте час купання та споживання їжі. Не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння. Після прийому їжі плавати можна не раніше, ніж через І,5-2 години.
  3. Дбайте про чистоту і гігієну: не використовуйте воду з річки для миття фруктів та овочів. Залишайте водні об’єкти та територію пляжів чистими.