• 20.05.2024

5 позитивних ознак іонізації та її шкода для здоров’я людини: тож чи потрібна вона вам?

Сер 1, 2023

Іонізатор повітря є сучасним кліматичним пристроєм, здатним розв’язувати проблеми із забрудненням повітря вдома чи офісі, адже від якості повітря в приміщенні залежить самопочуття людини. Щоб уникнути проблем зі здоров'ям та створити комфортний мікроклімат, люди купують прилади для очищення повітря. А ось яка користь від них та чи є шкода від використання очищувача-іонізатора повітря, знають не всі.

Іонізація повітря – це процес насичення повітря негативно зарядженими атомами кисню (аероіонами). У природі цей процес відбувається природним чином - від дії сонячних випромінювань або грозових зарядів. Очищувачі повітря з іонізацією не тільки очищають повітря, але й наповнюють його зарядженими частинками, які знижують шкідливий вплив випромінювань ПК, моніторів, мікрохвильових печей та іншої техніки.

Про користь іонізованого повітря можна міркувати нескінченно, але основними його позитивними сторонами є:

  1. Сприяння поліпшенню сну та підвищенню працездатності організму.
  2. Нейтралізація хвороботворних бактерій, що містяться в кисні.
  3. Позитивний вплив на імунну систему.
  4. Нейтралізація шкідливих молекул, що виникають від роботи комп'ютерів та моніторів.
  5. Людина, яка дихає безпечним іонізованим повітрям, не страждає від депресії, добре спить та почувається краще.

Шкода від іонізації:

  • Головним недоліком іонізації є те, що в повітрі, що виходить із пристрою, міститься озон. Цей газ у великій концентрації здатен руйнувати здорові клітини організму, унаслідок чого знижується імунітет.
  • Зволожувач повітря з іонізатором не рекомендовано використовувати у приміщеннях, де живуть люди з онкозахворюваннями, оскільки аероіони прискорюють обмінні процеси та покращують кровообіг. Внаслідок цього клітини злоякісних утворень набувають більшого харчування та прискорюють ріст.
  • У приміщенні посилюється статична напруга.
  • Іонний заряд здатен передаватися не тільки повітрю, а й частинкам, які у ньому містяться (мікроби, пил та інше), через що може збільшитись ризик захворюваності. Оскільки негативний заряд передається пилу, він стає важчим і осідає на поверхні. У приміщенні доведеться регулярно проводити вологе прибирання, інакше мікроорганізми підніматимуться і потраплятимуть у дихальну систему людини, що призведе до алергічних реакцій та інших проблем.
  • Озон, що виділяється у процесі іонізації, є шкідливим. Незважаючи на приємний аромат свіжості в будинку, який виникає під час роботи зволожувача-іонізатора повітря, приміщення краще провітрити.

Таким чином, застосування пристрою має контролюватись. Якщо у мешканців будинку з'являються головний біль, спостерігається стомлюваність і погіршується самопочуття, то має сенс припинити використання іонізатора.