• 08.05.2024

Як запропонувати близькій людині звернутися до психолога

Сер 7, 2023

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерство охорони здоров'я України надає інформацію

Людина, яка має психологічні проблеми, може не усвідомлювати цього або ж просто з різних причин не звертатися до фахівця. Допомогти наважитися на цей крок можуть близькі. Але вкрай важливо зробити це у такий спосіб, щоб не відлякати людину та досягти успіху.

Зібрали для вас поради, як підготуватися до такої розмови:

Оберіть місце та час. Поговоріть із людиною наодинці в зручному місці й у час, коли вона максимально розслаблена та спокійна.

Говоріть прямо. Намагайтеся тактовно описати, що саме вас непокоїть, наводьте конкретні приклади.

Будьте терплячими та не засуджуйте. Розкажіть, що ви любите та поважаєте цю людину і вас хвилює, що вона страждає та не може жити повноцінним життям.

Допоможіть знайти фахівця. Детально вивчіть питання, підшукайте варіанти, які можуть підійти вашій близькій людині, та запропонуйте їх.

Запропонуйте іншу практичну допомогу: допомогти з хатньою роботою, посидіти з дітьми, поки він/вона буде у психолога, або просто піти разом до спеціаліста.

Нагадуємо, що номери «гарячих ліній» безоплатної психологічної підтримки, ви можете знайти за посиланням –
https://bit.ly/3DL0frS

Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.