• 28.04.2024

Збереження психічного здоров’я, профілактика інсультів – пріорітетне завдання Кіровоградського ОЦКПХ

Сер 16, 2023

Головна державна санітарна лікарка області Надія Оперчук взяла активну участь в зустрічі щодо підтримання ментального здоров’я дитячого населення.

Проєкт реалізується Early Startes International за підтримки Агенції регіонального розвитку Кіровоградської області, Комітету сприяння розвитку інформаційного суспільства, Благодійного фонду імені Григорія Сковороди.

Обговорили питання:

  • Екстренне реагування, управління стресом в умовах військової агресії.
  • Підтримка дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії в Україні.
  • Допомога дітям та батькам за допомогою системи кімнат безпеки.

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області поінформувала, що внаслідок повномасштабної війни в Україні спостерігатиметься "помолодшання" інфарктів та інсультів ще приблизно на 10-15 років.

Надія Оперчук наголосила на тому, що серцево-судинні захворювання – одне з основних причин смертності в Україні. Це понад 400 тисяч людей щороку. Головна державна санітарна лікарка розповіла про важливість профілактичних заходів для зменшення серцево-судинних захворювань.

Зі свого боку, центри контролю профілактики хвороб повинні діяти на випередження – на запобігання тим захворюванням, яких можна уникнути завдяки профілактиці чи вакцинації, щоб збільшити тривалість життя й не допустити небажаних наслідків для здоров’я людей.

Центр контролю та профілактики хвороб має стати лідером у забезпеченні формування регіональної політики у сфері імунопрофілактики у своєму регіоні.