• 20.05.2024

Увага, лептоспіроз!

Сер 24, 2023

Лептоспіроз –  небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira.

Найчастіше інфікування людей відбувається водним шляхом (при купанні та риболовлі у непроточних водоймах).

У водойми збудники лептоспірозу потрапляють із сечею тварин, в домашніх мовах – на харчові продукти або у місткості із застійною водою. Інфікування людей відбувається через порізи та мікротравми шкіри, слизові оболонки порожнини рота, очей та носа. Рідше трапляються випадки із контактним шляхом передачі збудників лептоспірозу від домашніх тварин, зокрема від собак.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження.  Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання)  до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) та навіть смерті.

Зараз триває сезон купання і риболовлі, тому ризик «підхопити» цю інфекцію, значно підвищується. Будьте обережні під час відпочинку!

Не купайтесь та не заходьте у воду із пошкодженнями та травмами шкіри, особливо у невстановлених для купання місцях!

Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях!

При виконанні  польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові  чоботи, рукавички.

Пояснюйте дітям, що ковтати воду з водойми небезпечно!

Постійно проводьте боротьбу із мишоподібними гризунами, які є переносниками лептоспірозу та інших особливо-небезпечних інфекцій!

Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо), не займайтесь самолікуванням та вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

Довідково: лептоспіроз реєструється в усіх областях. За 7 місяців 2023 р. в Україні на лептоспіроз захворіло 57 осіб, у Кіровоградській області за цей же період зареєстровано 2 випадки лептоспірозу.