• 09.05.2024

На Кіровоградщині будуть використовуватися квантиферонові тести для виявлення туберкульзу

Сер 25, 2023

За інформацією головної державної санітарної лікарки Кіровоградської області Надії Оперчук на Кіровоградщині будуть використовуватися квантиферонові тести для виявлення туберкульозу.

Наша спільна мета є подолання туберкульозу в Україні сьогодні необхідне зміщення акцентів від лікування до профілактики, основою якої є діагностика та лікування латентної туберкульозної інфекції.
Одним з інноваційних методів виявлення латентної туберкульозної інфекції є використання тестів вивільнення гамма-інтерферону на основі імуноферментного аналізу. Квантиферонові тести рекомендовані ВООЗ та активно розпочинають впроваджуватись в Україні. Особливо актуальне використання сучасних, швидких та інформативних методів діагностики туберкульозної інфекції в умовах війни.
Вищезазначені тести найближчим часом будуть доставлені до ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України». Даний метод в першу чергу забезпечує обстеження контактних осіб та інших груп ризику