• 09.05.2024

Чому дітей із хронічними хворобами треба вакцинувати від кору в першу чергу?

Сер 25, 2023

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерством охорони здоров'я України надає інформацію:

Чи можна вакцинувати дітей із хронічними хворобами? Це запитання чи не найчастіше можна почути від батьків. Відповідаємо — так, можна! Якщо ваша дитина має хронічну хворобу та не щеплена двома дозами вакцини проти кору відповідно до Національного календаря щеплень — не зволікайте, вакцинуйте її за першої ж можливості. Вакцина є!

🔎 Чому дітей з хронічними хворобами треба вакцинувати від кору в першу чергу?

Діти з хронічними хворобами мають значно вищі ризики отримати тяжкі ускладнення у разі кору: пневмонію, вушну інфекцію, запалення мозку (енцефаліт) та навіть померти.

Відтак, якщо у дитини є хронічна хвороба — вона має бути вакцинована в першу чергу.

🔎 Які хронічні хвороби збільшують ризики зараження кором?

☛ бронхіальна астма
☛ муковісцидоз
☛ цукровий діабет
☛ рак
☛ будь-які інші хронічні стани, що призводять до ослаблення імунітету та роблять організм дитини сприйнятливими до інфекцій та їхніх потенційних ускладнень.

🔎 Чи безпечна вакцина проти кору для дітей із хронічними хворобами?

Так. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підтримує вакцинацію дітей із хронічними захворюваннями як ефективний та безпечний спосіб захисту від кору.

🔎 Які хронічні хвороби є протипоказом до вакцинації від кору?

Ті хвороби чи стани, які сильно пригнічують імунітет. Наприклад, імунодефіцит внаслідок ВІЛ-інфекції або ж коли дитина проходить хімієтерапію чи приймає великі дози стероїдних гормонів.

☝️ Важливо — коли дитина приймає невисокі дози препаратів хіміє- або гормонотерапії, коли вона не має важкої імуносупресії (зниження імунітету), дитину можна і треба вакцинувати проти кору.

❗️ Зверніться до педіатра чи сімейного лікаря, щоб обговорити вакцинацію дитини, яка має захворювання, які пригнічують імунітет, чи приймає імуносупресивні ліки.