• 27.04.2024

Як обрати психолога собі чи дитині

Вер 7, 2023

Знайти спеціаліста, якому ви довіритесь і зможете відкритися, — не просте завдання. Але від того, з ким ви працюватимете, значною мірою залежить кінцевий результат терапії. Головне — памʼятайте, що невдале спілкування з одним спеціалістом не означає, що психологія «не діє», або ви — «невиліковні».

Фахівці Кіровоградського центру контролю та профілактики хвороб підготували для вас алгоритм, який допоможе обрати психолога.

  • Рекомендації

Багато людей знаходять своїх спеціалістів за рекомендаціями від знайомих, колег, але враховуйте, що всі люди різні, а отже спеціаліст, який підійшов вашому другу, може абсолютно не підійти вам.

Щодо дитячого психолога — можна запитати рекомендації в школі або садочку, де навчається дитина. Зазвичай у навчальних установах є психологи, які можуть порадити.

  • Освіта

Психолог повинен мати вищу освіту за напрямом «Психологія», а у психіатра взагалі обов’язково має бути медична освіта, адже він може виписувати медикаментозне лікування.

Поцікавтеся у фахівця: «Де ви навчалися, за яким напрямом здобули освіту?» Це звичайна практика, і, як правило, психологи радо діляться інформацією про свою освіту й досвід. Якщо ви шукаєте психолога дитині — зверніть увагу, чи є у спеціаліста дитяча спеціалізація. Також варто поцікавитися, чи проходить він групову або індивідуальну супервізію, під час якої радяться та набираються досвіду в більш досвідчених колег.

  • Запитайте психолога про підходи в роботі 

Якщо вони вам не знайомі, дізнайтеся більше, щоб зрозуміти, чи імпонують вам ці методи роботи та стратегії.

  • Відгуки

Якщо спеціаліст публічно веде сторінки — подивіться, що саме він там пише. Почитайте статті, якщо такі є в доступі, та відгуки. Це допоможе краще дізнатись про спеціаліста та його погляди.

  • Домовтеся про пробну зустріч

Сформуйте список запитань, проговоріть свої тривоги. Це нормально – спробувати й, раптом що, шукати далі спеціаліста, з яким комфортно.

Психотерапія — це зона довіри, тож якщо вам щось не сподобалось, ви маєте обговорити це зі своїм терапевтом. Якщо боїтесь чи не можете, то навряд чи ваша взаємодія проходить коректно.